# 21 TAVUK YE- 3 TAVUKLU TARİF: FAJİTA, NACHOS VE BEŞAMEL SOSLU SEBZELİ, TAVUKLU KREP

15 Nis
Tavuk ye etkinliği için 3 farklı tarif hazırladım. İkisi Meksika mutfağından Fajita ve Nachos ve 3.’sü ise beşamel soslu tavuklu, sebzeli krep.
Yemek etkinliklerine katılmak istiyordum, ama geçen aykine bilgisayar sorunları nedeniyle katılamadım. Yine de tarifimi yayınlamıştım. Bu etkinliğe ise hazırlandım ve bu 3 lezzetli yemeğin tarifleri şöyle;

FAJİTA

Fajita, kızgın demir tavalarda kızartılan et, tavuk, karides, sebze dilimleri, yanında ızgara soğan, guacamole, salsa sos, ekşi krema veya süzme yoğurt ve meksika fasülyesi ile servis edilen, tortillalara sarılarak yenilen bir Meksika yemeği.

Malzemeler: (2 kişilik)
-300 gr jülyen doğranmış tavuk göğsü
-1’er adet kırmızı, sarı ve yeşil Amerikan biberi
-2 adet kırmızı soğan
-1-2 diş sarmısak veya toz sarmısak
-Tuz, pulbiber, karabiber, kimyon
-4 adet tortilla (mümkünse mısır tortillası)
-Sıvıyağ

Guacamole için:

-1 olgun avakado
-2 yaprak marul
-1 adet acı yeşil biber
1-2 dal taze soğan(kuru soğanda kullanabilirsiniz)
-1-2 dal taze kişniş (yoksa kurutulmuş kullanabilirsiniz)
-2 yemek kaşığı limon suyu
-Deniz tuzu ve karabiber

Tüm malzemeleri rondodan geçiriyoruz.

Salsa için:
-1 adet soğan
-1 adet domates
– ¼ demet maydanoz
-Tuz, limonsuyu ve kimyon
Tüm malzemeleri rondodan geçiriyoruz.

Yapılışı:

Baharat ve sarmısak karışımında beklettiğimiz (1-2 saat kadar) tavuklarımızı mümkünse demir bir tavada pişiriyoruz. Halka halka doğradığımız soğan ve biberleri ayrı bir tavada kavurup, bir servis tabağına veya benim gibi toprak bir kaba koyup, üzerine tavuklarımızı ilave edip, yanında soslar ve tortilla ile servis ediyoruz. Afiyet olsun…

TAVUKLU NACHOS

Nachos da fajita gibi Meksika mutfağından. Daha çok kıyma ve fasülye ile yapılıyor, peynirlisi de mevcut. Biz etkinlik gereği tavuk ile yapacağız. Ben klasik nachos tarifine malzemeler açısından uydum ama bir parti yemeği olabilmesi için cipslerin üzerine tek tek yerleştirdim. Anlatacağım işlemi kat kat yapıp, üzerine salsa sos ve peynir rendesiyle fırınlayıp, keserek de servis yapabilirsiniz.
Malzemeler: (2 kişilik)
-300 gr kuşbaşı doğranmış tavuk eti
-1 orta boy soğan
-1 çay bardağı meksika fasülyesi (konserve kullandım)
-100 gr sade mısır cipsi
-2 adet domates
-7-8 adet yeşil zeytin
-150 gr cheddar peyniri
-Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
-İsteğinize bağlı acı sos
-1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

Öncelikle baharatlarımız, tuz ve acı sos karışımında beklettiğimiz tavuklarımızı yağ ile pişiriyoruz, arkasına küçük doğranmış soğanımızı ekliyoruz. Soğanlarımızda pişince kabuklarını soyup, küçük doğradığımız domatesi, doğradığımız yeşil zeytinleri ve fasülyeleri de ekliyoruz. Servis sırasında kullanabileceğimiz ısıya dayanıklı bir tabağa mısır cipslerini yerleştiriyoruz ve üzerlerine hazırladığımız karışımdan koyup, üstüne salsa sos ve en üste rendelediğimiz cheddar peynirinden ekleyip, önceden ısıtılmış fırında, peynirler eriyene kadar-10 dakika kadar- pişiryoruz. (Ben iki ayrı fırın kabında pişirdim, birinin üzerine salsa sos döktüm, diğerini sade cheddarla fırınladım. ikiside çok güzeldi ama aşçı yamağı salsa soslu olanı daha çok beğendi.) Nachosumuzu guacamelo sos, salsa sos ve ekşi krema veya süzme yoğurtla servis yapıyoruz. Afiyet olsun…

BEŞAMEL SOSLU SEBZELİ ve TAVUKLU KREP

Krep ana yemek olarak çok iyi bir seçenek oluyor, çünkü tek başına et, tavuk yaptığınızda yanına pilav, makarna, patates gibi şeyler ilave etmek gerekiyor. Bu tarif de ise tavuk ve sebzeye sarılmış krepler tek başına yeterli oluyor. Tarif şöyle:

Malzemeler : (4 krep için)
-300 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
-2 adet kabak
-1 adet soğan
-1-2 diş sarmısak
-1 adet kırmızı biber
-1 adet yeşil biber
-1 adet havuç
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
-Karabiber, kırmızı biber
Krep İçin :

-1 su bardağı süt
-2 yumurta
-½ su bardağı un

Beşamel Sos :

-2 su bardağı süt
-2 çorba kaşığı un
-1 çorba kaşığı tereyağ
-1 su bardağı kaşar peynir rendesi

Yapılışı:
Öncelikle krep içimizi hazırlıyoruz. Tavuklarımızı sıvıyağda sularını bırakıp, tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Ayrı bir tavada jülyen doğranmış, kabak, havuç, biberler ve soğanı ve sarmısağı ayrı ayrı hafifçe kavurup, tavuğa ekliyoruz, baharatlarını ilave edip, ocaktan alıyoruz.

Krep için, yumurtaları çırpıp, süt ve unu ekleyip, cıvık kıvamda pütürsüz bir karışım hazırlıyoruz. Çırpma işlemini mikserle yapmak daha iyi oluyor. Bu karışından kepçe ile alıp, yağsız olarak veya çok az yağladığımız yapışmaz bir tavada önlü arkalı pişiriyoruz.

Beşamel sos için, unu tereyağda kavurup sütü ekleyip, koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Soğuyan harcımızı kreplerimizin içine koyup, rulo şeklinde sarıyoruz ve fırın kabımıza yerleştiriyoruz. Sardıktan sonra şık görünmesi ve açılmaması için sıcak su da yumuşattığımız soğan sapları ile bağlayabiliriz. Kreplerin üzerine beşamel sosumuzu ve rende kaşarımızı koyup, üzeri kızarana kadar, yaklaşık 20 dakika 160 derecede fırınlıyoruz. Afiyet olsun…

Reklamlar

13 Yanıt to “# 21 TAVUK YE- 3 TAVUKLU TARİF: FAJİTA, NACHOS VE BEŞAMEL SOSLU SEBZELİ, TAVUKLU KREP”

  1. Anonymous Nisan 19, 2007 12:07 pm #

    Merhaba Neslihan,Başamel soslu tavuk tarifini görünce hemen yorum yazmak istedim. Bizi davet ettiğinde mönüde vardı bu yemek, çok beğenerek yemiştik Levent’le. Hatta tarifini istemiştim senden. Hem sunumu çok şık, hem de doyurucu.Ellerine sağlık…

  2. Neslos Nisan 19, 2007 12:29 pm #

    Merhaba Ayşegül,Çok teşekkür ederim, yine bekleriz…

  3. Tuba Nisan 20, 2007 5:19 am #

    Az daha ben de nachos hazirliyordum, onun yerine Taco hazirladim:)) Sevgilerle,

  4. Neslos Nisan 20, 2007 7:39 am #

    Taco da menüme eklemek istediğim lezzetlerden biri, senin tarifinden de faydalanacağım, Sevgiler

  5. Yasemin Nisan 20, 2007 8:16 am #

    merhaba neslihan, tavuk etkinligi sayesinde sitenle tanistim. gercekten cok keyifli bir site ve muthis tarifler.. ellerine saglik..http://yaseminmutfakta.blogspot.com

  6. Neslos Nisan 20, 2007 8:24 am #

    Çok teşekkür ederim Yasemin ben de senin siteni tanımış oldum, afiyet olsun:)) Sevgiler

  7. serap Nisan 20, 2007 5:17 pm #

    Berlin’den sevgiler.Verdigin 3 tarife de bayildim.En favori yemeklerimdir.Mexiko mutfagina bayilirim.Sitenle tanistigim iyi oldu.Artik ara sira ugrarim…

  8. Neslos Nisan 20, 2007 5:59 pm #

    Teşekkür ederim Serap, sitemi keşfetmene çok sevindim, her zaman beklerim… Sevgiler

  9. HULYA Nisan 20, 2007 7:15 pm #

    Merhaba Neslihan Hanım,Ellerinize sağlık.Çok güzel görünüyor.Sunum da tarif de harika.Ben de beklerim.Sevgiler

  10. Neslos Nisan 20, 2007 9:26 pm #

    Merhaba Hülya Hanım, çok teşekkür ederim, afiyet olsun:)Ben de sizi ziyaret ettim, slayt gösterimini çok beğendim. Sevgiler

  11. serinmavi Nisan 21, 2007 10:40 pm #

    Eline sağlık canım,ne kadar değişik ve güzel tarifler vermişsin böyle….selam ve sevgilerimle…..

  12. Neslos Nisan 23, 2007 4:59 pm #

    Teşekkür ederim serin mavi, ben de senin siteni ziyaret ettim. Sevgiler

  13. Anonymous Nisan 6, 2009 4:26 pm #

    Sevgili Neslihan;Yaptıklarını buraya koyup bizlerle paylaşman çok hoş.Siteni çok da güzel yapmışsın.Başarılarının devamını diliyorum.Sevgilerle…Didem

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: