AVCI BÖREĞİ

15 Ağu
Bu böreği çok seviyorum, şimdiye kadar 3-4 kere yaptım, farklı arkadaşlarımıza ve akrabalarımıza ikram ettim, herkesten tam not aldı. O nedenle tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi belki çoğumuz biliyor, çünkü orjinal tarif Portakal Ağacı’ndan. Ben iç tarini aynen uyguladım, ama börekleri biraz farklı hazırladım. Avcı böreğini ilk defa seneler önce Assos’a gittiğimizde kale kalıntıları civarında yayık ayranla birlikte sunulan bir yerde yemiştik ve çok hoşumuza gitmişti. Ben de tarifi bulunca hemen uyguladım, gerçi benim yediğimin içinde havuç da vardı ama bu tarif bu şekilde son derece başarılı o nedenle değiştirmek istemedim. Siz isterseniz havuçla hazırlanan bir iç yapabilirsiniz.

Malzemeler:

-4 yufka
-300gr kıyma
-2 adet soğan
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1/2 çay bardağı bulgur
-1 çay bardağı sıcak su
-1/2 su bardağı ceviz içi, dövülmüş
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 su bardağı maydanoz
-1 yumurta
-Galeta unu
-1/2 su bardağı yoğurt
-1/2 su bardağı sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım)

Yapılışı:

Öncelikle kıymayı ve doğradığımız soğanı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile kavuruyoruz. Biber salçasını ekliyoruz, bulguru ve suyu da ekleyip pişiriyoruz. Piştikten sonra ocaktan alıp ceviz, tuz, karabiber ve maydanozu ilave ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
1/2 su bardağı sıvıyağ ve yoğurdu karıştırıyoruz ve yufkalardan birini masaya yayıp, ikiye katlıyoruz ve arasına fırça ile yoğurtlu karışımdan sürüyoruz. Sonra yufkayı istediğimiz börek büyüklüğüne göre üçgenlere bölüyoruz. Ben 6’ya böldüm, daha küçük börekler için 8’e de bölebiliriz. Bu aşamada üzerlerine tekrar hazırladığımız harçtan hafifçe fırçayla sürerek, pişince katlarının daha belli olmasını sağlıyoruz. Geniş taraflarına hazırladığımız içten koyup, kenarlarını kapatarak sarıyoruz. (sigara böreği gibi) Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlıyoruz. Yumurtayı çırpı yoruz ve hazırladığımız börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Tabi istersek sıvıyağda da kızartabiliriz. Afiyet olsun…

Reklamlar

12 Yanıt to “AVCI BÖREĞİ”

  1. Burçin Birdane Ağustos 15, 2007 9:55 pm #

    Çok lezzetli ve değişik görünüyor Neslihan. Ellerine sağlık. Senin bütün yaptıklarını denemek istiyorum ben. :))Sevgiler,

  2. kuzine Ağustos 16, 2007 8:46 am #

    Merhaba,Behramkale’de yediğimiz avcı böreğinin tadı hala damağımda. Fırında yapılması iyi fikir.Ellerinize sağlık , sevgiler.

  3. bocuruk Ağustos 16, 2007 8:59 am #

    Sevgili Burçin,Ellerine sağlık. Yufkayı katlayıp arasına harçtan sürüp kesiyoruz demişsin ya sardığımız yufka iki kat oluyor değil mi?Sevgilerimle…

  4. bocuruk Ağustos 16, 2007 9:01 am #

    Çok özür bugün çok dalgınım Burcu’ya Burçin dedikten sonra Sevgili Neslihan sana da Burçin diye hitap ettim. Ben en iyisi Sevgili Burçin’e de uğrayayım:)

  5. Neslihan Ağustos 16, 2007 9:12 am #

    Burçinim, teşekkür ederim, denediğim ve çoğunlukca beğenilen tarifleri yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince yani denemeni tavsiye ederim:)SevgilerSevgili Kuzine, teşekkür ederim, yazıyı yazarken aklıma Behramkale gelmemiş nedense, oysaki oraları çok seviyorum, sanırım aynı yerde yemişiz:) Denemenizi tavsiye ederim, fırınlanıncada son derece lezzetli oluyor.SevgilerSevgili Bocuruk, öncelikle evet yufka 2 kat oluyor, harcı arasında kalıyor, istersek sardığımız üst yüzeye de hafifçe sürebiliriz, katlarının belli olması için,bu öneriyi de yazıya ekliyorum. Karışıklık için ise rica ederim, hepimizin başına gelebilir diyorum:)Sevgiler

  6. Zerrin Ağustos 16, 2007 9:29 am #

    Merhaba Neslihan Bu böreğin bir benzerini yemiştim ama sanırım bulgur yerince içinde mercimek vardı..En kısa zamanda deneyeceğim ellerine sağlık…Sevgiler…

  7. Müge Ağustos 16, 2007 10:20 am #

    Neslihancım,Bende Behramkale’de avcı böreği diye yemiştim benzerini o biraz daha sebzeliydi. Seninki resmen içli köfte olmuş, üstelik fırında olması da cabası.Süper ellerine sağlık.(Bu arada hız olarak beni geçtin sen valla:)))

  8. Pasta Cafe Ağustos 16, 2007 12:01 pm #

    Neslihan’cığım, Çok lezzetli görünüyorlar. Mutlaka denemeyi isterim. Ellerine sağlık.

  9. SelServis Ağustos 16, 2007 2:12 pm #

    Neslihancım içindekilere bakılırsa oldukça lezzetli bir böreğe benziyor. Ben daha önce böyle üstü galeta unlu fırında pırasalı bir börek yapmıştım sıcak sıcak yendiğinde çok güzel olmuştuda soğuyunca kuru bayat gibi olmuştu. Bunuda sıcakmı tüketmek lazım sence? Yoksa soğuyuncada lezzetini koruyormu?

  10. Neslihan Ağustos 16, 2007 7:34 pm #

    Merhaba Zerrin, mercimekle de, sebzelerle de çok güzel olur, ama bu haliyle denemeni tavsiye ederim.SevgilerMügecim, sen tatildeyken nöbeti devralayım dedim:) Ben de daha sebzeli havuçlu falan yemiştim başka bir zaman da daha sebzeli deneyeceğim, gerçekten güzel bir börek, tavsiye ederimSevgilerÖzlemcim, teşekkür ederim, denersen pişman olmazsın eminim:)SevgilerSeldacım, bu böreği sıcak da soğuk da yedik, açıkcası lezzetinden birşey kaybetmemişti, ama garantili olsun dersen ikramdan önce biraz ısıtılabilir, ama dediğin gibi bayat bir tat kesinlikle olmadı.Sevgiler

  11. muge Mart 28, 2012 9:04 am #

    Merhaba Neslihan Hanımtek yufka kullanıp mı onu 2 ye katlıyoruz? yoksa 2 yufkayımı ust uste koyup kesıyoruz portakal agacındakı tarıfte 2 yufka gorunuyor sızınkınede tek yufka gıbı anladım?Tesekkurler sımdıden

  12. Neslihan Mart 28, 2012 12:09 pm #

    Merhaba Müge Hanım,Ben tek yufkayı 2'ye katlayarak kullandım, portakal ağacında iki yufka üst üste kullanılmış aslında aynı diye düşünebilirsiniz, benim böreklerimin boyutları farklı sadece.Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: