TÜRK GECESİ-FİNCAN BÖREĞİ

28 Ağu

Fış fış kayıkçı
Kayıkcının küreği
Hop hop eder yüreği
Akşama “fincan böreği
Olsa da yesek olmaz mı?
Karnımız da doymaz mı?

Eskilerde kalmış bu tekerlemeyi hatırlar mısınız bilmem ama, ablamla yaptığımız fincan böreği bende bu tekerlemeyi çağrıştırdı. Gerçi tamamını kendim hatırlayamadım ve arkadaş desteği alarak tamamladım.
Türk Gecesi için ne hazırlamalıyım diye düşünürken, Muğla’dayken ablamla yaptığımız bu lezzetli böreğin bu tanıma çok uyduğuna karar verdim. Tabi böreği yaparken ve resimlerken aklımda bu düşünce olmadığından Türk Gecesi’ne uygun fotoğraf çekemedim, sonradan aklıma gelen bize özgü tabaklarla görüntülemek imkanım ise börekleri çoktan bitirdiğimiz için mümkün olmadı. Hazırlanması birazcık zahmetli, ama elimiz alışınca kolayca yapabileceğimiz, lezzetli ve şık bir börek. Tarife geçmeden önce Yaman Ayşe’ye , güzel etkinlik fikri için teşekkür ediyorum.
Fincan böreği ismi böreğin fincan içinde yapılarak, tepsiye ters çevrilmesinden geliyor. Biz ablamın tarifi aldığı dergidekine uygun olarak kuşbaşı etle hazırladık, aynı tarif, tavuklu, kıymalı, sebzeli, peynirli, patatesli içlerle de hazırlanabilir.

Tarif şöyle;

Malzemeler:

-5 adet yufka
-350 gr kuşbaşı doğranmış et
-3 adet kuru soğan
-Yarım demet maydanoz
-3 yemek kaşığı tereyağ
-2 adet yumurta + 1 yumurta sarısı
-Çörekotu ve susam
-Tuz ve karabiber

Yapılışı :

Öncelikle böreğin içini hazırlıyoruz, bunun için etimizi büyükçe bir tavada pişmeye bırakıyoruz, etler suyunu bırakacak ama tamamen çektirmeyeceğiz, yani etleri iyice kavurmuyoruz, çünkü pişme fırında da devam edeceği için, etler fazla sert olmamalı. İnce ince doğradığımız soğanları etin üzerine ekliyoruz ve birlikte pişmeye bırakıyoruz. Et hafif sulu haldeyken ocaktan alıp, ince doğranmış maydnozları, karabiber ve tuzunu ilave edip, karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Tereyağını eritiyoruz ılınınca 2 yumurta ile karıştırıyoruz. Ön hazırlıklarımızı tamamlayınca, börekleri yapmaya başlayabiliriz. Yufkaları üst üste yayıp, 4 eşit parçaya kesiyoruz ve toplam 20 adet üçgen elde ediyoruz. Elde ettiğiniz üçgenleri mendil gibi ortalarından tutup, kahve fincanının içine yerleştiriyoruz ve hazırladığımız tereyağlı harçtan 1 kaşık kadar koyuyoruz ve yufkanın sarkan parçalarından birini üzerine kapatarak, fincanın içine yerleştiriyoruz. Fincanın içine, iç malzememizden 1 yemek kaşığı koyuyoruz, sonra yufkanın diğer sarkan parçalarına tereyağlı karışımdan fırça yardımıyla sürerek, üst üste kapatıyoruz ve fincanın üstüne hafifçe bastırıyoruz. Hazırladığımız böreği dikkatlice tepsimize ters çeviriyoruz, yufkamız bitene kadar, börekleri aynı şekilde hazırlıyoruz. Zor görünüyor ama, fotoğraflarda elimden geldiğince tüm aşamalarını çektim, yardımcı olacağını düşünüyorum. Böreklerimiz tamamlanınca üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serpiştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişiriyoruz. Sıcak olarak yemenizi tavsiye ederim, kalan olursa:) ısıtılınca yeni yapılmış gibi olduğunu da söyleyebilirim. Afiyet olsun…

Reklamlar

19 Yanıt to “TÜRK GECESİ-FİNCAN BÖREĞİ”

  1. serinmavi Ağustos 28, 2007 7:46 pm #

    Elinize sağklık canım…görünüş ve porsiyonluk olması çok güzel……Selamlar…

  2. Burçin'in Denemeleri Ağustos 29, 2007 5:55 am #

    Adına yakışır harika bir börek olmuş. Ellerine sağlık Neslihan’cığım.Sevgiler,

  3. Acemi Şef Ağustos 29, 2007 5:55 am #

    Oğluma söylediğim, dilimden düşmeyen fincan böreği bu demek ki…( …akşama fincan böreği.. sabaha da ayran çöreği… :)))) Mutlaka denemek istediğim bir tarifti. Eline sağlık hemen kaydedeceğim. Sevgiler,Esra

  4. Pasta Cafe Ağustos 29, 2007 6:42 am #

    Neslihan’cığım ellerine sağlık. Eminim çok lezzetlidir. Denemeyi isterim ben de.Sevgiler

  5. Zerrin Ağustos 29, 2007 7:09 am #

    Neslihan merhaba Türk gecesine yakışır bir tarif olmuş…Benimde kitaplardan okuduğum ama denemediğim bir tarifti ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar…

  6. Müge Ağustos 29, 2007 8:16 am #

    Neslihancım;Tam türk gecesine yakışır harika bir tarif bu. Benim yapmam zor, biliyorsun, hiç gelemiyorum böyle minik minik oyuncaklı işlere. Ama bir yemeğe ne kadar emek verilirse o kadar güzel olduğunuda düşünmekteyim. Ellerine sağlık canım.

  7. nino Ağustos 31, 2007 6:53 am #

    canim muhtesem olmuslar kesin denicem 🙂 ama ben icini farkli yapim 😀 kiymadan pek hoslanmiyorum borekte 😀 ellerine saglik canimcim

  8. diyalogyemekleri Ağustos 31, 2007 7:14 am #

    aman ne şirin börekler bunlar.bayıldım görüntülerine.slmlar.

  9. Selen Ağustos 31, 2007 10:38 pm #

    Gerçekten de fincan böreği bunlar yahu 🙂 Çok şekerler. Ellerine sağlık Nesloşcum.. Çok öpüyorum

  10. Baharcicegi Eylül 1, 2007 12:18 pm #

    Yapim asamasi ve görüntüsüyle cok degisik olmus,hemde basit paylasim icin sagolun,elinize saglik

  11. Neslihan Eylül 3, 2007 6:01 am #

    Sevgili Serin Mavi, Burçin ve Özlem çok teşekkür ederim, denemenizi tavsiye ederim.SevgilerEsracım, tekerlemenin diğer kısmı da öyle devam ediyor, ablamda oğluna söylüyordu, son derece lezzetli bir börek, oğluna yaparsın:)SevgilerSevgili Zerrin çok teşekkür ederim, ablam çok sık yapıyordu ben de merak ediyordum, çok lezzetli bir börekSevgiler

  12. Neslihan Eylül 3, 2007 6:13 am #

    Mügecim, ben de aynı fifkirdeyim, emek olmadan yemek olmuyor, sen merak etme canım ben sana yaparım:)SevgilerSevgili Nino,börekleri etle yaptık, benim de etle çok aram yoktur ama beğenerek yedim, peynir, patates, ıspanak herşey olurSevgilerSüheylacım, çok teşekkürlerSevgilerSelencim, gerçekten öyleler, ama senin kadar şirin olmazlar Şirinecim:)Öpüyorum, sevgilerSevgili Bahar Çiçeği çok teşekkürler, afiyet olsun:)Sevgiler

  13. SelServis Eylül 6, 2007 3:02 pm #

    Ellerine sağlık Neslihan’cığım demek o bahsi geçen fincan böreği buymuş ilk defa rastlıyorum güzel anlatımın içinde çok teşekkürler.Sevgiler..

  14. Neslihan Eylül 6, 2007 6:57 pm #

    Seldacım, çok teşekkür ederim canım, sevindim tarifin işe yaramasına, çok da lezzetli bir börek tavsiye ederim.Sevgiler

  15. Betul Eylül 6, 2007 9:27 pm #

    Kucuklugumden beri boyle yapildigini hayal ederdim, demek ki dogruymus Neslihan.. Harika gorunuyorlar.. Adam gibi yufka buldugumda deneyecegim, ilk firsatta.. Umarim tatilin de iyi gecmistir.

  16. Neslihan Eylül 10, 2007 7:20 pm #

    Fincan böreğinin hayallarindeki gibi olmasına, yani hayal kırıklığı yaratmamasıan çok sevindim Betül, umarım yufka bulup denersin ve ailenizin yeni üyesine de yarar:)Sevgiler

  17. ayseyaman Eylül 12, 2007 2:41 am #

    NesliTürk gecesine katılımından ve desteğinden dolayı şimdi teşekkür etmeye geldim! (biliyorum yuh bana!:) geç oldu güç olmasın dedim. Unutmadım, hep aklımdasın, güzel tarifin sözlerin ve herşey için teşekkürler.Hayırlı Ramazanlar canımsevgilerle

  18. Neslihan Eylül 14, 2007 4:36 pm #

    Yaman Ayşem, rica ederim, dediğin gibi güç olmasın da:) Hayırlı ramazanlar canım,Sevgiler

  19. dönmezçağlar Kasım 18, 2009 5:39 pm #

    arkadaşım uzun zamandır bloğuna uğrayamamıştım fakat beni şimdi mestettin. ellerine sağlık.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: