KEVGİR- KAVUNLU CHEESECAKE VE DAMLA SAKIZLI, BADEMLİ UN KURABİYESİ

1 Eki
Esra’dan mail alınca inanılmaz heyecanlandım, Kevgir’le ilgili olduğunu anladım ama konuyu tahmin etmem mümkün değildi. Kevgir’de Zerrin ve Esra’nın yaptıkları işi takdirle takip ediyorum. Bu sayıda benim tarifleriminde yayınlanacak olmasından dolayı çok mutluyum. Diğer bir mutluluk sebebimde derginin kapak resminin damla sakızlı kurabiyelerim olarak seçilmesi oldu, gerçekten çok sevindim…

Esra çay saati bölümü için bir şeyler hazırlayıp, hazırlayamayacağımı sordu, tabiî ki evet dedim, ama ne yaparım diye düşünürken, eşim “bir cheesecake yaparsın, bir de kurabiye” dedi ve sorum cevaplanmış oldu. Cheesecake’i değişik yapmalıyım dedim ve kavunlusunu denemeye karar verdim, sonuçla karşınızdayım. Diğer tarifim ise hepimiz sevdiği un kurabiyesinin damla sakızı ile lezzetlendirilmiş hali, tabi biraz da süslendi.

DAMLA SAKIZLI, BADEMLİ UN KURABİYESİ

Un kurabiyesi… Ağızda dağılan bu lezzet çoğumuzun vazgeçilmezlerinden. Sık sık yaptığım bu lezzeti biraz farklılaştırmak istedim, damla sakızının aromasının çok yakışacağını düşündüm ve kurabiyenin tadına baktığımda yanılmadığımı anladım. Eğer damla sakızı sevmiyorsanız, limon kabuğu rendesi ile denemenizi önerebilirim.


Malzemeler:

-200 gr tereyağ
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 yumurta akı
-2 küçük parça damla sakızı
-4,5 çay bardağı un

Yapılışı:

Öncelikle tereyağımızı eritiyoruz ve hafifçe kaynayınca ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz. Damla sakızını iyice döverek toz haline getiriyoruz, dövülünce yaklaşık olarak yarım çay kaşığı kadar olacak. Tereyağımızı tekrar donmaya başlayınca yoğurma kabımıza alıp, pudra şekeri ile krema kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz, bu işlemi mikser ile yapabiliriz. Sonra dövülmüş damla sakızı ve yumurta akını ekleyip, tekrar karıştırıyoruz. Unumuzu eklrken yoğurmaya başlıyoruz. Unu bardak bardak eklemekte fayda var çünkü hamurların toparlanması malzeme miktarından veya ortam ısısından dolayı farklılık gösterir. Benim hamurum 4,5 bardak unla toparlandı, bu ölçü sizler için referans olabilir. Hamurumuz hazır olunca yarım saat kadar dinlendiriyoruz ve sonra şekillendirerek, önceden ısıtılmış 160 derece fırında, beyaz kalacak şekilde 10-12 dakika pişiriyoruz. Kurabiyeleri 2 farklı şekilde hazırladım, çiçek şeklinde ve sandviç şeklinde. Çiçek şeklinde olanların yapım aşamasını aşağıdaki fotoğraftan görebilirsiniz.

3 adet küçük yuvarlağı yarılarına gelecek şekilde üst üste koydum ve sonra rulo yaparak, ortadan ikiye kestim, en son ortalarına badem koydum. Rulo yaparken hamurda çatlama ve ayrılmalar olabilir, elinizle düzeltebilirisiniz. Sandviç şeklinde olanları ise yuvarlak açıp, ortalarına badem koyup, kapatarak hazırladım. Eğer çiçek yapmak zahmetli uğraşamam derseniz, sandviç şeklinde veya klasik yuvarlak şekilde de yapabilirsiniz. Son olarak kurabiyelerimizin üzerine pudra şekeri serpiştirip, servis yapıyoruz. Afiyet olsun…

KAVUNLU CHEESECAKE

Kavunlu cheesecake de olurmu demeyin, oluyormuş denedim ve tadını çok beğendik, zaten kavun ve peynir rakının vazgeçilmez ikilisi değil midir?

Cheesecake yapmayı da yemeyi de çok seviyorum, pek çok çeşidini de denedim, kavunlu şimdiye kadar yaptıklarım arasında dokusu en güzel olan oldu. Kavun tadı çok yoğun değildi, tekrar yaptığımda miktarını arttırmayı düşünüyorum, sizlere de öyle tavsiye ederim. Kavun püresini hazırlamak için, kavunu kesip, hafifçe ezdim ve 1 saat kadar süzgeçte bekletip, süzdürdüm. Orta boy bir kavunun yarısından 1 su bardağı püre çıktı, siz de bu ölçüye göre hazırlayabilirsiniz. Kavun sevmeyenlerdenseniz, aynı tarifi, limon, portakal, çilek, vişne, çikolata, balkabağı, kestane gibi tatlarla da uygulayabilirsiniz.


Malzemeler:

-400 gr. Krem peynir
-3/4 bardak toz şeker
-4 tatlı kaşığı mısır nişastası
-2 adet yumurta+1 yumurta sarısı
-1 su bardağı krema
-1 su bardağı kavun püresi
-1 paket yulaflı bisküvi
-60 gr tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle cheesecake’in bisküvi tabanını hazırlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda ya da döverek kırıntı haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kalıbının kenarlarını fırça yardımıyla yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyoruz. (Ben 18 cm’lik kelepçeli kalıp kullandım, daha büyük kalıp kullanacaksanız, malzeme miktarını arttırabilirsiniz) Bisküvi karışımını kek kalıbının tabanına boşaltıp, her tarafta eşit yüksekliğe gelecek şekilde bastırıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz. Karıştırma kabımıza krem peyniri, mısır nişastası ve toz şekeri ekleyip mikser ile çırparak kalın bir krema kıvamına getiriyoruz ama çok fazla çırpmamaya özen gösteriyoruz. Yumurtaları ve yumurta sarısını birer birer bu karışımın içine ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken şey, yine çok fazla çırpmamak, aksi halde kekimizin üstünde pişerken çatlaklar oluşabilir. Son olarak kremayı ve kavun püresini bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine döküyoruz. Önceden 175 derece ısıya getirdiğimiz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, 10 dakika dolunca fırının ısısını 90 dereceye düşürüyoruz ve bu düşük ısıda yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Kekin tam ortası ıslak veya parlak değilse pişmiş demektir. Cheesecake’miz oda ısısına gelinceye kadar fırın kapağına tahta bir kaşık sıkıştırarak bekletiyoruz, sonra buzdolabına koyup, üstünü kapatmaksızın bir gece dinlendiriyoruz. Cheesecake ile ilgili bir püf noktada bekledikçe tadının yerleşip, lezzetinin artması. Afiyet olsun…

Reklam

18 Yanıt “KEVGİR- KAVUNLU CHEESECAKE VE DAMLA SAKIZLI, BADEMLİ UN KURABİYESİ”

  1. Selen Eylül 30, 2007 10:34 pm #

    Ben de bu kapak güzelleri kimin acaba demiştim. Meğer marifetli fıstık hanım Nesloş’unmuş. Ellerine sağlık canım, gül kurabiyelere bayıldım…

  2. IŞILCA TATLAR Ekim 1, 2007 6:21 am #

    Nelihancığım,Kurabiyeler ve kavunlu cheese kek muhteşem olmuşlar. Bir cheese kek hastası olarak yapılacaklar listeme aldım. Bloğunuzu açtığınız günden beri sizi izliyorum. Tariflerinizin hepsi çok güzel. Ben de Pastarda Burçinciğimin sayesinde bir blog açtım. Ziyaret edebilirsen çok mutlu olurum.Sevgilerimle,

  3. zerrin - misss Ekim 1, 2007 10:15 am #

    Canım Neslihan,nefis iki tarif hazırlamışsın. En kısa zamanda cheesecake denenecekler arasında.. tabii kurabiyede öyle…Bizimle beraber olduğun için ve katkıların için biz teşekkür ederiz.Tekrar ellerine sağlık.Sıcacık sevgiler.

  4. Müge Ekim 1, 2007 11:05 am #

    Neslihancım;Öncelikle cesaretine hayran oldum, kavunlu cheesecake gerçekten çok parlak bir fikir. Kurabiyelerin şekli ise süper, blogları dolaşırken en çok yeni fikirler görmeyi ve sofra resimleri seviyorum. Senin blogu gezmek benim için hep zevkli yani:) Öptüm.

  5. Ufuk'ta mutfak Ekim 1, 2007 11:07 am #

    İki tarifinde çok güzel ve orjinal. Ellerine sağlık.Özellikle un kurabiyesi çok hoşuma gitti.(Notunu aldım)Neslihan kutlama mesajındaki güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, sevgilerimle…

  6. yaren Ekim 1, 2007 7:59 pm #

    Bademli un kurabiye cok güzel görünüyor,cok harika,ellerine saglik.

  7. Feyhan Sönmez Ekim 1, 2007 8:11 pm #

    Her iki tarifte çok orjinal. Özellikle kurabiyelerin gül biçimine bayıldım.Ellerine sağlık.

  8. serinmavi Ekim 1, 2007 8:45 pm #

    Değişik ve güzel tarifler vermişsin,eline sağlık canım…….

  9. Yasemin Ekim 2, 2007 10:25 am #

    ya nesli sen adami catlatirsin soyle ortadan ikiye hemde 🙂 yahu nerden aklina gelir gul seklinde un kurabiyesi yapmak! hani hicmi akil yok sende 😛 kuzum bunlar nefiss gorunuyor. ben bunlari yapsam hayatta yedirtmem kimseye. oturun seyredin derim 🙂 ellerine saglik ellerin dertlerin gormesin!!!!!!

  10. Tijen Ekim 2, 2007 5:44 pm #

    Oooh ellerine sağlık Neslihan’cığım. Sen bu gidişle bir kurabiye dükkanı açmalısın.

  11. Neslihan Ekim 2, 2007 8:32 pm #

    Şirinecim, çok teşekkür ederim, ben de hem şaşırdım hem sevindim, sağol canımSevgilerIşıl Hanım, hoşgeldiniz, çok teşekkür ederim. Takip edenlerin isimlenmesinden çok mutlu oluyorum, sağolun.SevgilerZerrin çok teşekkür ederim, kesinlikle dene derim. Kevgir de yeralmak benim için çok mutluluk vericiydi, ben teşekkür ederim.SevgilerMügecim,çok teşekkür ederim canım, ben de aynen senin gibiyim, tadı veya sunumu farklılaştırılmış yazıları, tarifleri çok seviyorum ve kendim yaparkende böyle olsun diye çalışıyorum. Beğenmene çok sevindim:)Ben de seni keyifle takip ediyorum.Ufuk çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim, yıldönümün tekrar kutlu olsun nicelerini dilerimSevgilerSevgiler

  12. Neslihan Ekim 2, 2007 8:38 pm #

    Sevgili Yaren, çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim.SevgilerSevgili Feyhan, lezzetlerinin de denenmeye değecek orjinallikte olduğunu söyleyebilirim. Çok teşekkür ederimSevgilerOyacım, çok teşekkür ederim.SevgilerYasemincim, namı diğer cimcime:),beğendin demek:) ben de yedirtmemek taraftarıydım ama fazla dayanamadılar:)Teşekkür ederim canımSevgilerTijencim, çok teşekkür ederim, ne güzel senden böyle bir öneri duymak, umarım fırsatım olur ve kurabiyeci ve peykekci olurum:)Sevgiler

  13. Aybike Ceylan Ekim 3, 2007 1:28 am #

    Sevgili Neslihan’cigim,Ellerine saglik, ben zaten kapak resmine bitmistim, demek ki senin eserinmis. Her ikisi de cok leziz, ellerine saglik, Sevgiler

  14. www.edasuner.com Ekim 3, 2007 5:58 pm #

    NESLİHAN MERHABA CANIMSİTENİ EŞİM ÖMER SUNER ARACILIĞI İLE ÖĞRENDİM. BURAK’LA TAA LİSEDEN ARKADAŞLARMIŞ FACE BOOKDA MUHABBETİ OLMUŞ. BANA SAYFANI İLETTİ ÇOK CİCİ ELLERİNE SAĞLIK ARTIK BOLCA ALACARTE DENERİM BEN 🙂 BANA DA BEKLERİM HATTA LİNKLERİME EKLEDİM SENİ İZNİNLESEVGİLER Eda Suner♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  15. Neslihan Ekim 3, 2007 6:43 pm #

    Aybikecim, beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim canımSevgiler

  16. Neslihan Ekim 3, 2007 6:46 pm #

    Eda merhaba, hoşgeldin, evet ben Ömer’i tanıyorum, seninle de tanışırız umarım, ben de senin siteni çok beğeniyorum, çok teşekkür ederim. Ben de seni linklerime ekliyorum.Sevgiler

  17. Mutfak Havlusu Aralık 7, 2007 6:31 pm #

    Kavunlu Cheesecakeharika birşey,cheesecake çok severim ama kavunlu ilk defa duydum eee kavunda vazgeçilmez tat benim için yazın yapmalıyım bunu,nefistir kesin!ellerine sağlık

  18. Neslihan Aralık 7, 2007 8:45 pm #

    Sevgili Zeynep, değişik bir lezzet oldu, eminim seversin, teşekkürler, hoşgeldinSevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: