HÜNKAR BEĞENDİ

4 Eki

İftar soframızın ikinci tarifi geleneksel bir yemek olan hünkar beğendi. Eskiden ismini duyduğumda çok zor yapılacağını düşündüğüm bu yemeği pratik bulduğumu söylemeliyim. Bir yemeğin iyi olması için malzemelerin iyi olması ve püf noktalara dikkat etmek gerektiği biliyorum. Bu kural bu yemek için vazgeçilmez. Bu nedenle yazılanlara tam olarak uymanızı tavsiye edeceğim. Ben tam olarak böyle yaptım ve sonuç çok beğenildi. Bu güzel servis tabağını ise çok sevdiğim arkadaşım Gaziantep’den hediye getirmişti. İlk defa kullanmış oldum. Geleneksel yemeğe, geleneksel tabak. Tarifimiz ise şöyle;
Malzemeler:

-1 kg dana kuşbaşı
-1 büyük soğan
-2 çorba kaşığı salça
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-6 adet patlıcan
-3 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı tereyağı
-2 su bardağı süt
-1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:

Öncelikle beğendiyi hazırlamak için patlıcanları fırında közlüyoruz ve kabuklarını soyup, kuşbaşı doğruyoruz. 2 çorba kaşığı tereyağı eritip, unu ekleyip, unun kokusu gidene kadar kavuruyoruz. Sonra patlıcanlarımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. 2 su bardağı soğuk sütümüze ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Karışım kıvam alınca 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekliyoruz, son olarak da kaşar peynirini ilave edip, eriyince ocaktan alıyoruz, beğendimiz hazır.
Etimizi öncelikle üzerini kapatacaka kadar sıcak su ile 1-2 dakika kaynatıyoruz, sonra süzgeçten geçirip, soğuk suda yıkıyoruz. Bu işlem etlerimizin daha yumuşak olmasını sağlayacak. Tabi etin iyi olması da çok önemli. Büyük bir tencerede doğradığımız soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağla kavuruyoruz ve salçamızı ekliyoruz, en son etlerimizi ilave ediyoruz ve karıştırarak 1-2 dakika pişiriyoruz ve yine etlerin üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edip, tuzunu ekleyip, etler iyice pişene kadar (30 dakika kadar) pişiriyoruz. Servis tabağına önce beğendiyi sonra etlerimizi koyup, üzerine etin sosundan döküyoruz. Afiyet olsun…
Reklam

11 Yanıt “HÜNKAR BEĞENDİ”

  1. esra(büyüleyenmutfak) Ekim 4, 2007 7:44 pm #

    merhaba;hünkar ne kadar beğendi bilmem ama ben bayıldımüstelik o tadına bakmıştır ben bakmadan eridimellerine sağlık canım sevgiler

  2. www.edasuner.com Ekim 5, 2007 1:35 am #

    tek hünkar değil edi de beğendi ellerine sağlık cicim 🙂

  3. bocuruk Ekim 5, 2007 8:59 am #

    Beğenmemek mümkün mü? Üstelik sofra fotoğrafında servis edildiği kap da en az içindeki kadar dikkatimi çekmişken. Ellerine sağlık, Sevgili Neslihan:)Sevgilerimle…

  4. gülriz Ekim 5, 2007 1:46 pm #

    Hımmmm, şimdi hünkar beğenmiş, biz beğenmesek olmaz değil mi? Bayılırım ben hünkar beğendiye, sadece etle değil, tavuğun, köftenin yanında da bayıla bayıla yerim ama seninki şahane görünüyor, ellerine sağlık canım. Sevgiler

  5. Neslihan Ekim 5, 2007 7:15 pm #

    Esracım, sen iste ben sana da yaparım, sağol canımSevgilerEdacım, sağol canım:)SevgilerElvancım, çok teşekkür ederim, sağolSevgilerGülrizcim, ben de senin gibiyim çok seviyorum beğendiyi, sade bile yerim, sağol canımSevgiler

  6. Selen Ekim 5, 2007 9:32 pm #

    Nesloşcum,Geçen haftasonu arkadaşımıza gittiğimiz iftar yemeğinde de hünkar beğendi vardı. Bizzat yapılışına şahit oldum. Sen mütevazilik yapmışsın ama o kadar da kolay bir yemek değil şimdi kendine haksızlık etme lütfen 🙂 Ellerine sağlık, süper görünüyor..

  7. Ufuk'ta mutfak Ekim 6, 2007 10:34 am #

    Çok sevdiğim hünkar beğendi, senin yorumunla ve sunumunla enfes olmuş. Servis tabağın muhteşem. ellerine ve zevkine sağlık….

  8. Neslihan Ekim 6, 2007 8:24 pm #

    Selencim, çok teşekkür ederim, şirinecim, adının beni korkttuğu kadar zorlanmadığımı söylemek istemiştim:) sağol canımSevgilerUfukcum, çok teşekkür ederim, sağolSevgiler

  9. Necmiye Eylül 16, 2008 7:48 am #

    Merhaba,Bu akşam Hünkar beğendi yapmak istiyorum ama bir şey danışmak istedim.Ramazan öncesi közlediğim patlıcanları buzdolabında saklıyordum. onları kullanmamın bir sakıncası olur mu sizce??

  10. Neslihan Eylül 17, 2008 1:43 pm #

    Necmiye Hanım, dün göremedim yorumunuzu, biraz geç olacak ama buzlukta sakladığınız közlenmiş patlıcanı kullanabilirsiniz diye düşünüyorum, tekrar pişeceği için taze gibi olacaktır, eğer denediyseniz sonucu paylaşırsanız sevinirimSevgilerimle

  11. Dilek Kasım 20, 2008 10:56 pm #

    Merhaba,Ben tarifinizi yaptım, çok güzel oldu. Özellikle beğendi harikaydı dediğiniz gibi sade bile yenir. Açıkçası bende tarifinizi görene kadar evde hünkar beğendi yapabileceğimi hiç düşünmemiştim.çok teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: