ISPANAKLI, PEYNİRLİ ÖRGÜ BÖREK

7 Eki

Örgü börek iftar soframızın en çok rağbet gören yemeğiydi. Sonrasında tarifi de çok soruldu. Maalesef, yapım aşamasını davet günü yaşadığım telaş nedeniyle görüntüleyemedim. Ama saç örgüsünü sanırım çoğumuz biliyordur. Böreği de aynı şekilde yaptım. Diğer böreklerden farkı da görüntüsü oldu. Ispanağımız varsa yapması çok kolay, yoksa da sadece peynirli, kıymalı veya patatesli yapabiliriz. Bu tarifle birlikte iftar sofrasından sadece annemin fındıklı gül tatlısı kalıyor. Onu da bayram öncesi yazacağım belki deneme fırsatı bulanlar olur. Börek tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

-3 adet yufka
-1/2 kg temizlenmiş ıspanak yaprağı
-1 adet soğan
-300 gr beyaz peynir
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 yumurta
-4 yemek kaşığı sıvıyağ
-Çörekotu, tuz

Yapılışı:

Önce iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için soğanımızı küçük doğrayıp, 1 yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz ve doğranmış ıspanaklarımızı ekliyoruz, hafifçe kavrulunca tuzunu ekleyip, tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıp, soğumaya bırakıyoruz. Yufkamızı tezgahımıza seriyoruz. Yoğurdumuzu ve sarısını ayırdığımız yumurtanın akını iyice çırpıyoruz. Bu karışımı fırça yardımıyla, yufkanın yarısına sürüyoruz ve diğer yarısını üzerine kapatıyoruz. Elde ettiğimiz yarım dairenin üzerine yine fırçayla sıvıyağ sürüyoruz. Sonra ıspanaklı harcın ve beyaz peynirin 1/3’ünü serpiştiriyoruz ve geniş tarafından başlayarak, rulo şeklinde sarıyoruz. Aynı işlemi diğer 2 yufka için de tekrarlıyoruz. Böylece 3 adet rulo elde ediyoruz. Rulolarımızı saç örgüsü şeklinde örüyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüp, çörekotu serpiştiriyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derce fırında 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…
Reklamlar

14 Yanıt to “ISPANAKLI, PEYNİRLİ ÖRGÜ BÖREK”

  1. bocuruk Ekim 8, 2007 5:50 am #

    Çok şık bir sunumu var. Ispanaklı böreklere her zaman bayılmışımdır. Bir de böyle özel bir sunum:) Ellerine sağlık.Sevgilerimle…

  2. Müge Ekim 8, 2007 8:49 am #

    Sunum süper, çok fikir verici şekerim, ellerine sağlık.

  3. senem Ekim 8, 2007 9:32 am #

    merhaba,cok degisik sunumlu harika bir börek olmus,ellerinize saglik.hayirli kandiller.

  4. NURŞEN Ekim 8, 2007 1:06 pm #

    CANIM ELLERİNE SAĞLIK .HERŞEY ÇOK GÜZEL.DEVAMINI BEKLERİZ.

  5. PASTARDA Ekim 8, 2007 1:29 pm #

    Harika görünüyor..Bayram sabahı ailece yapacağımız kahvaltı için deneyeceğim..Ellerine bin sağlıkKadir gecen mübarek olsunSevgiler

  6. ayseyaman Ekim 8, 2007 7:00 pm #

    Nesli canımböreğin ıspanaklı peynirlisine bayılırım, hele de içinde yoğurt varsa yumu yumuşaksa üzeride birazcık kıtırsa yemem yanında yatarım..:)Sen bu böreğe diğer tariflerinde de olduğu gibi yine nefis bir şekil vermişsin, ellerine sağlık canım, sevgiler.Hayırlı kandiller.

  7. Burçin'in Denemeleri Ekim 9, 2007 2:24 am #

    Neslihan’cığım,Her zamanki gibi oldukça özenli ve zarif bir sunum olmuş. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.Sevgiler,

  8. IŞILCA TATLAR Ekim 9, 2007 9:31 pm #

    Neslihancığım, yine bir süper sunumla bizleri mest ettin. Bunca yıldır ıspanaklı börek yaparım ve çok severim böyle bir tasarım hiç görmemiştim. Lezzeti de içinden anlaşılıyor. Ellerine sağlık.Sevgiler,

  9. Neslihan Ekim 10, 2007 5:28 am #

    Elvan’cım, çok teşekkür ederim, afiyet olsun:)SevgilerÇok sağol, Mügecim, çok sevindirici, fikir verici olmasıSevgiler canımSevgili Senem, hoşgeldin, çok teşekkürler, gecikmiş de olsam kandilimiz kutlu olsunSevgilerÇok teşekkürler Nurşen, inşallahSevgiler

  10. Neslihan Ekim 10, 2007 5:34 am #

    Burçincim, çok teşekkür ederim, sonucu da paylaşırsan sevrinirim, şimdiden afiyet olsun, geçmiş kandilimiz kutlu olsunSevgilerYaman Ayşecim, börek aynen tarif ettiğin gibiydi, sen gel buralara ben sana bol bol yaparım canım, çok teşekkür ederim, iyi kandillerSevgilerBurçinciğim, çok teşekkürler canım, afiyet olsun:)SevgilerIşıl Hanım, çok teşekkür ederim, ne güzel yapılanlar amacına ulaşıyor, gerçekten güzel bir börek olduSevgiler

  11. PASTARDA Ekim 19, 2007 7:47 am #

    Canımcım belirttiğim üzere bayram sabahı böreğini denedim..Lezzet ve görüntü muhteşemdi ! Zaten ıspanak ve peynir ikilisi yufkaya harmanlanınca enfes bir lezzet oluşturuyor..Fakat bir noktada yanlışlık yaptım sanırım..Detayları bloğumda görebilirsin ve yorumlarıma bilgi bırakabilirsen , denemek isteyenlere de faydası olur diye düşünüyorum..Teşekkürler ve sevgiler

  12. nino Ekim 19, 2007 3:50 pm #

    burcin paylasmasa bole bir guzelligi farketmeyebilirdim 🙂 cok mutluyum ellerine saglik enfes gorunuyor suan anneannem ispanak yikiyor ve ben yarinki misafirlerime borek yapicaktim 🙂 sanirim nasil bisi yapicagimi buldum coooooook sagol canim sevgiler taaaaaaaaaaa arnavutluktan 😉

  13. Neslihan Ekim 19, 2007 6:50 pm #

    Burçin’cim, şimdi öncelikle ellerine sağlık ve çok teşekkürler…Bu durumun 3 sebebi olabileceğini söyleyeceğim belki sana ve deneyecek diğer arkadaşlara faydası olur.Birinci neden hepimizin düşündüğü gibipişirme süresi, biliyoruz bu süre fırına göre değişiyor benim fırınım çabuk pişiriyor ona göre yazdım, sen belki 5-10 dakika daha tutabilirmişsinİkinci neden yufka kalın gelmiş olabilir, 2 kat yaptığımız için mümkün olduğunca ince olması gerekÜçüncü neden ise iç harcı fazla gelmiş olabilir, yani yoğurt, yumurta akı fazla gelmiştiro nedenlede iç kısımlar hamur kalmıştır.Benden bu kadar olaya çok bilimsel yaklaştım:)Sevgiler canım

  14. Neslihan Ekim 19, 2007 6:51 pm #

    Nihan’cım çok sevindim ben de ne güzel tarifim kullanılıyor, sonucu merakla bekliyorum:)Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: