FINDIKLI GÜL TATLISI

10 Eki

İftar davetimizin son tarifi annemin fındıklı gül tatlısı. Annecim, bu tatlıyı genellikle bayramlarda baklavanın yanısıra yapar. Ailece tatlı düşkünü olarak, baklavayı cevizli, bu tatlıyı fındıklı severiz. Tatlılar arefe gününden veya, 1 gün öncesinden yapıldığı için ilk olarak son iftar akşamında tadına bakarız. Ben, genel olarak alışık olduğumuz tadları sevip, özlediğimizi düşünürüm ama, annemin baklavasının lezzeti, çevremizde kabul görmüştür, o nedenle annemin tarifinin başarılı ve lezzet konusunda iddaalı olduğunu söyleyebilirim. Bugün annemin daha önceden yapıp, buzluğuma koyduğu tatlının tarifini paylaşacağım. Maalesef yapım aşamasının fotoğrafı yok. Mümkün olduğunca anlatmaya çalıştım ve en kısa zamanda yapım aşamasını ekleyeceğim. Bu arada fırsat bulursanız özellikle bayram için tavsiye ederim. Bayramın vazgeçemediğimiz lezzetinin tarifi şöyle:

Malzemeler: (1 tepsi için-40 adet)

-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı süt
-1 su bardağı sıvıyağ
-2 yumurta
-1/2 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı tuz
-1/2 limon suyu
-Un
-1 su bardağı buğday nişastası
-1 su bardağı dövülmüş fındık
-125 gr tereyağ
-1/2 su bardak sıvıyağ
-4 su bardağı toz şeker
-3 su bardağı su
-2 küçük limon tuzu veya 1/2 limon suyu

Yapılışı:

Nişasta, fındık, tereyağ ve 1/2 su bardak sıvıyağ ve un haricindeki tüm malzemelerimizi karıştırıyoruz. Unumuzu azar azar ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamına gelince 1 saat kadar üzerini kapatarak dinlendiriyoruz. Sonra hamurumuzu 10-12 beze yapıp, her bezeyi nişasta yardımıyla güllaç yufkası inceliğine gelene kadar açıyoruz. Yufkalarımızın çapı 40 cm’ye yaklaşık olacaktır. Her yufkayı 4 eşit parçaya kesiyoruz. Böylece 40 kadar üçgen yufka elde etmiş oluyoruz. Her üçgeni kenarlarından ortaya doğru pile gibi büzerek topluyoruz. Ortasına 1 çay kaşığı fındık koyup, oluşan yapraklardan birini kapatıyoruz, yine fındık içi koyup, yine kenarlardan birini üzerine kapatıyoruz. Yapraklar üst üste gelene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. Sonra ters çevirerek fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bütün hamuru bu şekilde bitirince, 125 gr tereyağını eritip, içine yarım su bardak sıvıyağını ekliyoruz ve sıcak olarak güllerin üzerine döküyoruz. Önceden 160 dereceye ısıttığımız fırında üzerleri kızarıp, sertleşene kadar pişiriyoruz. Bu arada 4 su bardağı toz şekeri, 3 su bardağı su ile kaynatıp, kıvam almaya başladığı sırada limon tuzu veya suyunu ekleyip, ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan şerbetimizi, fırından çıkardığımız sıcak tatlımızın üzerine kaşık yardımıyla döküyoruz ve tatlının şerbeti çekmesi için 2-3 saat bekletiyoruz. Servis yaparken yanına dondurma veya kaymak koyabiliriz. Hazırladığımız gül tatlıların, şerbetsiz de çok lezzetli olduklarını söylemeliyim. Afiyet olsun…

Reklamlar

21 Yanıt to “FINDIKLI GÜL TATLISI”

  1. Yasemin Ekim 10, 2007 6:43 am #

    boyle tatlilari yapmasi degil yemesi zevklidir bence 🙂 evet evet onun icin ben yemek icin bir tabak rica edeeyimmm! ellerine saglik annenin!

  2. serinmavi Ekim 10, 2007 6:58 am #

    Anneciğinin ellerine sağlık….Görüntü muhteşem….Hayırlı ve huzur dolu bir bayram diliyorum….Selam ve sevgiler….

  3. Oya Kayacan Ekim 10, 2007 7:22 am #

    Of ki ne of. Tatlılar börekler nefis. Geçen gün otlu pilavından yaptım, haberin olsun.

  4. Müge Ekim 10, 2007 11:41 am #

    Şekerim tam da bayrama uygun kallavi bir tatlı olmuş. Anneciğinin ellerine sağlık.İyi bayramlar dilerim.

  5. Aybike Ceylan Ekim 11, 2007 1:14 am #

    Neslihan’cigim,agzimin sulari aka aka seyrettim, ellerine saglik.Guzel bir bayram diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

  6. Burçin'in Denemeleri Ekim 11, 2007 6:19 am #

    Çok lezzetli görünüyor. Anneciğinin ellerine sağlık Neslihan’cığım.Sevdiklerinle birlikte mutlu bir bayram geçirmeni diliyorum.Sevgiler,

  7. YESIMLI TARIFLER Ekim 11, 2007 7:00 am #

    Şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğimle kocaman sevgilerrryeşim

  8. gülriz Ekim 11, 2007 7:01 am #

    Neslihancığım, bayramını en derinden kutlar; tüm sevdiklerinle birlikte bayram tadında günler geçirmeni dilerim. Kocaman sevgiler

  9. http://illedeyemek.blogcu.com/ Ekim 11, 2007 7:33 am #

    eline sağlık çok güzel görünüyor….

  10. HULYA Ekim 11, 2007 8:18 am #

    Nefis görünüyor.ellerinize sağlık.Hayırlı Bayramlar.Ben de ziyaretinizi beklerim.Sevgiler

  11. PASTARDA Ekim 11, 2007 8:55 am #

    NeslihancımMutlu ve keyifli bir bayram diliyorumKocaman sevgiler

  12. Yasemin Ekim 11, 2007 9:59 am #

    neslicim hayirli bayramlar!

  13. etki alanı Ekim 11, 2007 5:22 pm #

    Narin BayanYapt�n her�ey seni yans�t�yor.Kibar ve estetik.Hele g�lla� bence,g�r�nt�s�yle �ahaser.Seni kutluyorum.Mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum.T�t�

  14. Neslihan Ekim 11, 2007 5:23 pm #

    Yasemincim, ne tabağı canım tüm tepsi sana ve bebişe feda olsun:)Sağol canımSevgilerOyacım çok teşekkürler, iyi bayramlarSevgilerOya Hanım, hoşgeldiniz, çok teşekkürler, beğendiniz umarım pilavı.SevgilerMügecim, sağol canım tatlı gerçekten bayramlık:)Sana da iyi bayramlar şekerimSevgiler

  15. Neslihan Ekim 11, 2007 5:28 pm #

    Aybikecim, çok teşekkürler canım, iyi bayramlarSevgilerBurçinciğim çok teşekkürler, iyi bayramlar canımSevgilerSevgili Yeşim hep beraber inşallah…İyi bayramlarSevgilerGülrizcim, güzel dileklerinin hepimiz için geçerli olması dileklerimle canım, iyi bayramlarSevgilerHilal çok teşekkürler, iyi bayramlarSevgiler

  16. Neslihan Ekim 11, 2007 5:31 pm #

    Hülya Hanım, merhaba, çok teşekkürler, iyi bayramlarSevgilerBurçinciğim, iyi bayramlarSevgilerYasemincim, mutlu bayramlarSevgilerTütücüm, güzel sözlerin için çok teşekkür ederim, böyle bir izlenim bırakabildiysem ne mutlu bana…İyi bayramlar diliyorumSevgilerimle

  17. Ufuk'ta mutfak Ekim 11, 2007 6:24 pm #

    Neslihan’cığım şeker tadında nice bayramlar diliyorum.Sevgilerimle…

  18. Tuba Ekim 11, 2007 7:49 pm #

    Neslihan’cigim, ne kadar guzel olmus bu tatli. Ellerine saglik. Canim, sana, sevdiklerinle cosku ve mutluluk dolu bir bayram diliyorum. Hep sevgiyle kal,

  19. Neslihan Ekim 11, 2007 9:04 pm #

    Ufukcum, teşekkür ederim, hep beraber, iyi bayramlarSevgilerTubacım, çok teşekkürler. Hep beraber diyorum, iyi bayramlarSevgiler

  20. solmaz Şubat 16, 2008 9:31 pm #

    selam tatli super gorunuyor fakat hamurun katlanisini pek anlayamadim.yardimci olursaniz sevinirim

  21. DURU Ekim 13, 2008 11:59 am #

    Bence herşeyde olduğu gibi yemek olayında da görüntü çok önemli..Bu görüntü için bile yapılır bu tatlı..Emeğine sağlık..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: