AŞÇI YAMAĞI’NIN ELİNDEN RATATOUILLE

11 Kas

Tatile çıktığımız haftaonu, Bozcaada’da Mitos’da güneşlenirken, Hürriyet’in Pazar ekinde her zaman yaptığım gibi Arman Kırım’ın yazısını okuyordum. Yazı Ratatouille isimli film hakkındaydı. Filmden daha önce Yaman Ayşe bahsetmişti. Arman Kırım’ın yazısını da okuyunca İstanbul’a dönüş ilk iş filme gideceğim diye karar verdim ve öyle de yaptım. Filmi izlerken aşçı yamağı filme ismini veren yemeğin nasıl yapıldığını sordu, ben de ona tatilde okuduğumuz yazıyı hatırlatınca, en kısa zamanda yapalım dedi, ama o kısa zaman bir türlü geçmedi:) Durum böyle olunca ben de aşçı yamağının elinden yemek yiyeyim dedim ve onu mutfağa kapattım:) Malzeme listesini verdim ve pişirme sürecinde yardımcı oldum ve mis kokulu yemeğimizi birlikte hazırladık. Evi saran koku tarifsizdi, lezzeti de bir o kadar güzeldi, sağlıklı, lezzetli bir yemek daha menümüze girmiş oldu.
Ratatouille, güney Fransa’nın Akdeniz kıyılarında bulunan Provence mutfağına ait bir yemek. Tek başına tüketilebileceği gibi ızgaraların yanına da çok yakışacağını düşünüyorum. Arman Kırım’ın tarifiyle ratatouille aşağıda;

Malzemeler:

-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-2 diş dövülmüş sarımsak
-1 büyük soğan, dörde bölünüp ince kıyılmış
-1 küçük patlıcan, küp şeklinde doğranmış
-2 dolmalık biber, irice doğranmış
-3-4 tane küçük kabak, temizlenip ince halkalar şeklinde doğranmış
-4 büyük domates, soyulup irice doğranmış
-1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
-1 çay kaşığı kuru kekik
-2 tatlı kaşığı kıyılmış taze maydanoz

Yapılışı:

Büyükçe bir tencerede orta ateş üzerinde zeytinyağını ısıtıp, sarmısak ve soğanı ekleyip yumuşayana dek 6-7 dakika kavuruyoruz. Patlıcanları ekleyip her taraflarına zeytinyağı değecek şekilde karıştırarak biraz kavuruyoruz. Biberleri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Bir defne yaprağı koyup kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Domates, kabak, kekik ve fesleğeni ekleyip, iyice karıştırıyoruz ve kısık ateşte patlıcanlar pişene dek (yaklaşık 15 dakika) pişiriyoruz. Ocaktan alınca veya servis yaparken doğranmış maydanozları ekliyoruz. Afiyet olsun…

Reklamlar

14 Yanıt to “AŞÇI YAMAĞI’NIN ELİNDEN RATATOUILLE”

  1. yaren Kasım 12, 2007 7:51 am #

    Cok lezzetli görünüyor.Ellerine saglik.

  2. Yasemin Kasım 12, 2007 8:10 am #

    neslicim ne gusel biseyler becermisin senin yamak 🙂 bende benimkini calistirmaya baslamaliyim artik.. kendisi gurmeyim diye gecinir ama sadece yeme kisminda 🙂 ellerinize saglik!

  3. gülriz Kasım 12, 2007 6:17 pm #

    Neslihancığım, ellerinize sağlık, hem senin, hem de aşçı yamağının :))) Sen bu kadar becerikli olunca, aşçı yamağı da hünerlerini sergilemiş anlaşılan… Öpüyorum yanaklarından, kocaman sevgiler

  4. esra(büyüleyenmutfak) Kasım 12, 2007 8:14 pm #

    merhaba,neslihancım film sayesinde bu yemeği bayağı deneyen oldu malesef ben filmide kaçırmıştımellerine sağlıksevgiler

  5. Aybike Ceylan Kasım 13, 2007 3:13 am #

    Neslihan’cigim,Resimden cok lezzetli duruyor, ellerine saglik.Sevgilerimi gonderiyorum ve iyi bir hafta diliyorum

  6. Burçin'in Denemeleri Kasım 13, 2007 6:41 am #

    Sağlıklı ve lezzetli olduğu hem malzemelerden hem de görüntüden çok belli Nesli’ciğim. Ellerinize sağlık 🙂

  7. nino Kasım 13, 2007 11:24 am #

    ellerine saglik canim

  8. YESIMLI TARIFLER Kasım 14, 2007 6:10 pm #

    bu filmle her çocuk bi mutfağa girecek gibi gliyor banaellerinize sağlık çok güzel görünüyor

  9. Kevser Kasım 14, 2007 11:44 pm #

    Merhaba, ayni filmdeki minik sef gibi sende kabaklari dilim dilim dogramissin, ben bu yemekte aslinda küp küp dograndigini biliyordum, ama böyle bir sunus hem filmde, hemde senin yemeginde hosuma gitti, ellerine saglik diyorum.Bana da beklerim güzel tarif ve hikayelerle bulusmak üzere.Selam ve sevgilerimle..

  10. yel değirmenlerine karşı Kasım 15, 2007 6:04 pm #

    aslında yanlış zamanda girdim bloğunuza ama nerden bilebilirdim yemek bloğu olduğunu…yeni sofradan kalktım da, o kadar doydum ki, Ratatouille’yi görünce hemen gözlerimi kaçırdım :=))neyse, aç bir zamanımda gelim ve aç bir insan olarak bir yorum daha yazim (inşallah)ellerinize sağlık!

  11. Neslihan Kasım 16, 2007 7:48 pm #

    Sevgili Yaren, çok teşekkürlerSevgilerYasemincim, benimki de pek birşey yapmaz aslında ama yazdığım gibi film sayesinde oldu, sen de aşçıolan bir filme götür:)SevgilerGülrizcim, çok incesin yine canım ama aşçı yamağı aslında mutfakla çok ilgisizdir, ama film sayesinde gayrete geldi:)Kocaman sevgilerEsracım, evet ben de başka sayfalarda gördüm, filmi de görmeni tavsiye ederim dvd’si çıkıncaSevgilerAybikecim, çok teşekkürler, sanada canımSevgiler

  12. Neslihan Kasım 16, 2007 8:05 pm #

    Kesinlikle öyle Burçinciğim, çok teşekkürlerSevgilerNihancım çok teşekkürlerSevgilerYeşimcim, aynı fikirdeyim, iyi de olacak minik aşçılar:)TeşekkürlerSevgilerSevgili Kevser, aramıza hoşgeldin, bu yolculuğa çoğumuz senin gibi çıktık. Doğranma şekline dikkat etmene çok sevindim, filmde çok beğenmiştim, teşekkürlerSevgilerSevgili Yel Değirmenlerine Karşı, hoşgeldin, her zaman beklerim, aç-tok farketmez, bizde hep yenecek bir şeyler var:)

  13. Selen Kasım 18, 2007 11:58 pm #

    Nesloşcum,Ben de bu tarifi merak ediyordum. Filmi de geçenlerde izledim ve çok beğendim. Keşke biz de koklayarak lezzet yaratabilsek değil mi :))

  14. Neslihan Kasım 19, 2007 7:21 pm #

    Selencim, şirin arkadaşım, keşke dediğin gibi olsaydı, koklayarak harika lezzetler yapsaydık, ama bizde fena sayılmayız:) Bu filmi ve Aşk Tarifi’ni çok beğendim, görmediysen onu da tavsiye ederim.Tarif benden, denemesi senden:)…Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: