LİMONLU HAŞHAŞLI KEK

6 Ara
Limonlu haşhaşlı kek en sevdiğim kek. Bu kekle tanışmam çok eskilere dayanıyor. Ablamın Amerika’dan getirdiği hazır kek karışımlarından birini aniden canımızın tatlı birşeyler istemesi üzerine yapmasıyla oldu, tadına baktığımızda çok beğenmiştik, haşhaşların ağızda çıtır çıtır dağılan hali ve limon aroması çok lezzetliydi. Tabi bu keki nasıl yapabiliriz diye düşündük ve o günler için en zor kısım haşhaş tohumu bulmak gibi görünmüştü, mutfakla şimdiki kadar içiçe olmayan bana. Biraz araştırınca haşhaş tohumunu bulduk ve kek denemelerine başladık. O gün bu gündür, bizim evde, annemlerde ve Hatsum’ da en sık yapılan kek oldu. Ben de yeni evlendiğim günlerde çay davetleri için sabit bir menü hazırlamıştım, o menünün içindekilerden biri yine limonlu haşhaşlı kekdi. İlk günlerde sık sık ağırladığım farklı misafir gruplarından bu keki beğenmeyen hiç olmadı. Yeni evliler için ufak bir tavsiyem de benim yaptığım gibi yapmaları, davetliler genellikle farklı kişiler olacaktır, bu durumda sabit bir yemek ve çay daveti menüsü hazırlayıp, misafirlere ikram edilebilir. Böylece biz çalışan hanımlar, deneyimli olduğumuz ve pratiklik kazandığımız yiyecekleri yaparak biraz olsun zaman kazanabiliriz. Gelelim tarifimize;

Malzemeler:(4 kişilik)

-4 yumurta
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı yoğurt
-1/2 çay bardağı süt
-1,5 su bardağı toz şeker (Şeker miktarını azaltabilirsiniz)
-1 limonun kabuğunun rendesi
-2 yemek kaşığı limon suyu
-2 yemek kaşığı siyah haşhaş tohumu
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya aroması
-2,5 su bardağı un

Yapılışı:

Öncelikle yumurtalarımızı kabarıp, krema kıvamına gelene çırpıyoruz, şekerimizi ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra sıvıyağ, yoğurt ve sütümüzü ekliyoruz. Limon kabuğu rendesi ve limon suyumuzu da ilave ettikten sonra, içine kabartma tozu ve toz vanilyamızı ekleyip, elediğimiz unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Sıvı vanilya kullanacaksak undan önce ilave edebiliriz. Son olarak haşhaş tohumunu ilave edip, karıştırıyoruz ve yağlanmış kalıbımıza döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimiz istersek muffin kalıplarında da pişirebiliriz, tabi bu durumda pişirme süresi daha kısa olacaktır, kürdan testi ile kekin pişip pişmediğini anlayabiliriz. Bir de kekleri pişiriken ilk 20 dakika fırının kapağının açmamalıyız. Afiyet olsun….

Reklamlar

17 Yanıt to “LİMONLU HAŞHAŞLI KEK”

  1. Esra :) Aralık 7, 2007 7:59 am #

    gerçektren çok güzel görünüyor ellerinize sağlık ama gerçekten de haşhaş tohumunu nereden bulacağız?

  2. Pasta Cafe Aralık 7, 2007 8:41 am #

    Neslihan’cığım,Ellerine sağlık. Benim de evde bekleyen haşhaş tohumları için iyi olacak sanırım bu tarif :)Sevgiler…

  3. PASTARDA Aralık 7, 2007 8:47 am #

    Bu kadar övgüye şayan bu limonlu ve haşhaşlı keki ben hiç denemedim..Haftasonu denemek üzere çıktısı alınmıştır efenimm…Ellerine sağlıkSevgiler

  4. gülriz Aralık 7, 2007 3:29 pm #

    Neslihancığım, ellerine sağlık, bu kek pek bir güzel görünüyor… Fix mönü fikrine de bayıldım :))))) akıllı insanın hali başka oluyor yahu… Kocaman sevgiler

  5. Neslihan Aralık 7, 2007 9:06 pm #

    Esra hoşgeldin, çok teşekkür ederim, haşhaş tohumu baharatçılarda bulunuyor ayrıca büyük marketlerin kuruyemiş reyonlarında oluyor, mesela carrefourlarda var, umarım kolayca bulup, denersin:)SevgilerÖzlemcim, yediğinde çok beğenip, haşhaşları bitireceğinden eminim, oğluşda yer çıtır çıtır:)SevgilerBurçincim, şimdiden afiyet olsun diyorum ve yorumunu bekliyorumSevgilerGülrizcim, çok teşekkürler canım, sen evlen ben daha neler öneririm sana:)Sevgilerimle

  6. Aybike Ceylan Aralık 7, 2007 9:24 pm #

    Harika olmus, ellerine saglik.Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

  7. cafe gusto Aralık 7, 2007 10:44 pm #

    Haşhaşlı kek yemedim de yapmadım da ama en kısa zamanda denemek istiyorum.Hele bu tariften sonra denemek şart oldu.Ellerine sağlık.Ayrıca Pasta kabına da bayıldım.sevgiler…

  8. ayseyaman Aralık 8, 2007 5:43 am #

    Neslim ablan halen Amerikada mı?Bende nadiren hazir kek karışımlarını kullanıyorum güzel olmuyor ama bıraz tatlı, tadını almak için ceviz meyve ile süslemem gerekiyor..:)hashaslılar fazla tatlı olmasa gerek, hele senin kendi yaptığınsa tadı çok lezizdir…Ellerine sağlık canım…sevgilerle

  9. etki alanı Aralık 8, 2007 6:40 am #

    son tariflerdeki sunumların senin kadar cici..Tabak deseninde süslemeler neredeyse…Öpüyorum seni neslihan cımTütü

  10. ab-ı hayat Aralık 8, 2007 10:02 am #

    Elerine sağlık Neslihan,çok lezzetli görünüyor kek.Haşhaşlı lezzetleri her zaman çok sevmişimdir. sevgiler….

  11. zerrin misss Aralık 8, 2007 10:57 am #

    Canım Neslişim,ne hoş olmuş kekin süslemesi. Tütüme katılıyorum.. Tabakla bir :)ellerine sağlık. ben de haşhaş tohumlu kekleri seviyorum..sevgiler.www.misssgibi.com

  12. Burçin'in Denemeleri Aralık 8, 2007 7:49 pm #

    Neslihan’cığım,Bu özenli sunumlarına bayılıyorum. Haşhaşlı kek hiç denemedim. Gerçekten çok lezzetli görünüyor. Yeni evli değilim ama fiks menü fikri de çok hoşuma gitti :))Kocaman sevgiler,

  13. www.edasuner.com Aralık 8, 2007 10:19 pm #

    NESLOŞUM YİNE GÜZEL TABAĞIN VE TARİFİNLE BENİ MEST ETTİN.EV HAŞHAŞ DOLU TARİFİ ALDIM İLE 🙂 YANDA DA KALPLİ CHEESECAKEMİZ AY NE GÜZELDİ TANI DAMAĞIMDA HALA BAYRAMDA DENİYCEZ ÖMİYLE 🙂

  14. nino Aralık 9, 2007 6:59 am #

    canim ellerine saglik nefis olmus ama yazilari okuyamadim 😦 yesilde mavi kaybolmus beya z olsa daham i rahat okunurdu acaba!!

  15. nino Aralık 11, 2007 8:48 am #

    geldim baktimki kek hala bitmemis 🙂 eh bir dilim daha alim bari 😀 mucuks

  16. Neslihan Aralık 11, 2007 7:43 pm #

    Aybikecim, çok teşekkürlerSevgilerÇok teşekkürler Serpilcim, kesinlikle denemelisin, sağolSevgilerYaman Ayşem, ablam döndü 3 sene önce ordayken getirdiği paketlerden birinden çıkmıştı bu kek çok sevmiştik, markasını hatırlamıyorum, çok çeşit vardır oralarda sanırım, onları bilemesem de bizim kek gerçekten güzel, teşekkürler canımSevgilerimleTütücüm, çok teşekkür ederim, çok incesinSevgilerimleÇok teşekkürler Hayat, ben de çok severim haşhaşlı yiyecekleriSevgilerimle

  17. Neslihan Aralık 11, 2007 7:49 pm #

    Zerrincim, çok teşekkür ederim canım çok incesinSevgilerimle,Burçinciğim çok teşekkürler, fotoğraf konusunda sana yetişemem canım, sağol, denemeni tavsiye ederim keki.SevgilerimleEdicim sağol canım, sonucu merakla bekliycem eminim çok güzel olur bana yazarsınSevgilerNinocum, ikinci gelişte okudun sanırım, ilkinde sayfada hata oluştu belki, afiyet olsun canımSevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: