MANTAR KURABİYE (NİŞASTA KURABİYESİ)

16 Oca
Mantar kurabiyeleri geçen haftasonu verdiğim küçük kahvaltı daveti (diğer tarifler çok yakında) için yapmıştım, aslında uzun zamandır yapmak ve görüntüleyerek sizlerle paylaşma isteğim vardı. Yapmak istediğim tariflerimin beklemesinin temel sebebi, Aşçı Yamağı’nın hamur işlerine homurdanması, evde olunca dayanamayıp yiyoruz ve kilo alıyoruz diye şikayet ediyor olması. Bu nedenle ben de fırsat buldukça misafilerimize yapıyorum bazen de hediye olarak götürüyorum.
Bu tarif yeni değil, çoğunuzun bildiği ve yaptığı bir tarif ben sadece gerçekten mantara benzemelerini istedim ve şişe kapağıyla kakao yerine gerçek mantar şekli vermeye çalıştım. Bu kurabiyelere aslında nişasta kurabiyesi de diyebiliriz. İçine koyduğumuz nişasta nedeniyle dışı sert olan, yerken ağızda dağılan çok lezzetli bir kurabiye. Benim yaptığım gibi mantarlaştırmak istemem derseniz, tepelerine fındık, ceviz koyarak da yapabilirsiniz. Bu kadar sözden sonra işte tarif;

Malzemeler: (20 adet için)

-1 yumurta
-1/2 su bardağı toz şeker
-125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
-1/2 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-200 gr mısır nişastası
-2 yemek kaşığı un
-1/2 çay kaşığı kakao
-20 gr beyaz çikolata

Yapılışı:

Yumurta, şeker ve tereyağımızı karıştırdıktan sonra, kabartma tozu, vanilya ve mısır nişastamızı ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurun kıvamına göre 1-2 yemek kaşığı un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz ve şekil veriyoruz. Kurabiyelerimizin üzerine çok az miktarda kakao serpiştirip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken kurabiyelerin mümkün olduğunca beyaz kalmasını sağlamak. Kurabiyelerimiz ılınınca, benmaride erittiğimiz beyaz çikolata ile mantarların tepelerini ve saplarını yapıştırıyoruz. Afiyet olsun….

Reklamlar

23 Yanıt to “MANTAR KURABİYE (NİŞASTA KURABİYESİ)”

  1. Hatice Ocak 16, 2008 7:42 pm #

    Nelihan’cığım mantar kurabiyeler harika görünüyor, benzer tarifle bende yapıyorum ama klasik şekilde, bu şekilde yapmak hiç aklıma gelmemişti, bunlar tam mantara benzemişler:) çok hoş olmuşlar, ellerine sağlık…sevgiler…

  2. sevimin sayfasi Ocak 16, 2008 8:16 pm #

    kurabiyeler harika olmussayfana bayildim hepsi cok güzelellerine saglik

  3. ilker'in mutfağı Ocak 16, 2008 8:36 pm #

    merhaba,bayıldım bu kurabiyelere bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.

  4. SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL Ocak 16, 2008 8:45 pm #

    ÇOK GÜZELLER… ELLErİNE SAĞLIK… SEVGİYLE…

  5. IŞILCA TATLAR Ocak 16, 2008 9:51 pm #

    Neslihan’cığım,Mantar kurabiyeler de diğer yaptıkların gibi çok güzel ve gerçek mantar görünümünde olmuş.Ben mantarları beze hamurundan yapıyordum ancak senin tarifinle daha doyurucu olacakları kesin. Ellerine sağlık.Sevgilerimle,

  6. Zehra Ocak 16, 2008 11:28 pm #

    Bunlar gerçek Mantar gibi olmuşlar.Harika, ellerine sağlıkZehra

  7. nino Ocak 17, 2008 8:00 am #

    ayyyyy yerim ben o mantari yer :Dnefis gorunuyoralr ellerine saglik canimcim

  8. Esra :) Ocak 17, 2008 8:15 am #

    insan bunları yemeye kıyamaz :)KadıncaBlog

  9. Zerrin Ocak 17, 2008 8:49 am #

    Tarif belki bildiğimiz bir tarif ama mantar şekli vermen kurabiyeye hoş bir görünüm katmış ellerine sağlık neslihancım..Diğer tarifleride merakla bekliyorum…

  10. Neslihan Ocak 18, 2008 4:38 pm #

    Haticecim, çok teşekkürler, bir de böyle denersin…SevgilerMerhaba Sevim, hoşgeldin, çok teşekkürlerSevgilerimleİlker, çok teşekkür ederimSevgilerimle

  11. Neslihan Ocak 18, 2008 4:40 pm #

    Aysel çok teşekkür ederimSevgilerimleIşıl merhaba, ben de bezeden yapmıştım önceleri ama bu fikir çok hoşuma gidince denedim ve yazdım, çok teşekkürlerSevgilerimleEvet Zehra, bunlar tatlı mantarlar:)Sevgiler

  12. Neslihan Ocak 18, 2008 4:42 pm #

    Ninocum, ye şekerim bunlar çok tatlıSevgilerimleEsracım, sen ye ben yeniden yaparımSevgilerZerrincim, çok teşekkürler, haftaya 2 tarifle tamamlıycam inşallah, yapıyorum ama yazmak vakitsizlikten sıkıntı oluyorSevgilerimle

  13. ESRA KARS Ocak 23, 2008 11:41 am #

    Tariflerinizi uzun zamandır takip ediyorum. Mantar kurabiyeler benimde sıklıkla uyguladığım bir tarif. Ancak malzemeler kısmında 1250 gr tereyağ yazmışsınız. Bilginiz olsun.Bilmeyen ve denemek isteyenler olabilir diye yazıyorum.Sevgiler…

  14. Neslihan Ocak 23, 2008 2:07 pm #

    Merhaba Esra, uyarın için çok teşekkürler, hemen düzelttim…Sevgiler

  15. Anonymous Ağustos 4, 2008 9:09 am #

    haftasonu bu tarifi uyguladım.ancak un ölçüsü kesinlikle tuhaf.2 yemek kaşığı değil 1-1.5 su bardağı un aldı. lütfen tarif yayınlarken biraz dikkat…

  16. Neslihan Ağustos 4, 2008 10:15 am #

    İsimsiz yorumcu, 200 gr mısır nişastasından sonra o kadar un almışsa, diğer malzemelerde ölçüyü aşmışsınızdır, bütün tariflerimi kendim ölçerek yazıyorum, yani tarifte hata yok….

  17. Anonymous Mart 9, 2009 5:48 pm #

    slm arkadasim sayfani yeni kesfettim ve bu guzelikleri gormeye nekadar gec kaldigimi anladim…benim bir sorum olacaktiben bu mantar kurabiyelerin seklini nsail verdigini pek anlyamadimbirazdaha detayli anlatirmisinsimdiden cok tesekkur ederimselamlar…www.yenitadlar.blogcu.com

  18. Neslihan Mart 10, 2009 3:03 pm #

    Merhaba Yenitadlar, kurabiyelerin üst kısmını normal kurabiye gibi yuvarlayarak yaptım, alt tarafını da hamuru rulo yapıp elde ettiğim çubukları ufak ufak keserek mantarların gövde kısmı olarak pişirdim ve sonra bunları çikolata ile birleştirdim. Kolay gelsinSevgiler

  19. Anonymous Mart 10, 2009 4:26 pm #

    cevabin icin cok tesekkur ederim canimen kisa zamanda deniycem…kocaman selamlar gonderiyorumwww.yenitadlar.blogcu.com

  20. gülşen(uğurböceğim mutfağı) Ekim 19, 2010 12:17 pm #

    Neslihan hanım merhabalar,müge hanımdaki toplantınızda keşfettim sizi:)nekadar hoş bir bayansınız bu kadar güzel yemekleri yapmışsınız ama bu güzel yemeklerin hepsini yemiş gibi değilsiniz:)mantar kurabiye bende yapıyordum ama bu şekil fikriniz okadar hoşuma gittiki yaklaşık bir yıldfır yapmadığım kurabiyelerimi tekrar yapmaya karar verdim,benim tarifimde kabartma tozu yoktu ama bu sefer koyacağım,birde şeker pudra şekeri koysak sizce daha güzel olmazmı?birde kurabiyeleriniz nasıl ayakta durmuş öyle sanırım alttaki ruloları ince yapmadınız fazla değilmimesela parmak kalınlığında yapsak nasıl olur sizce kabarında sizinkine yakın olurmu?ayrıcada bu kurabiyenin hamurunu yoğurup dondurucuya atsak pişreceğimiz zaman çıkarıp yumuşayınca şekil versek sizce olurmu?genelde hamur işlerinde önceden hazırlık için püf noktaları arıyorum.ikinci seçenektede kurabiye hamurlarımızı şekil verip tepsiye dizsek pişirmeden tepsiyi buzdolabın alt gözünde bir gün bekletip ertesi günü pişeceği zaman fırına versek?bugibi durumlarda aynı sonuçları elde edermiyim?çok soru sordum kusura bakmayın sevgiler…

  21. Neslihan Ekim 19, 2010 12:43 pm #

    Merhaba Gülşen Hanım,Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için:)Pudra şekeri de kullanılabilir, ağızda dağılırlığını arttırır diye düşünüyorum. Kurabiyeler diğer yorumlarda ve tarifte yazdığım gibi iki parçadan oluşuyor biri hepimizin yaptığı klasik kurabiye, diğer kısım ise rulo yapılmış hamurdan bıçakla kesdiğim kalın dilimler, yani ağaç gövdesi gibi düşünebilirsiniz, parmakdan daha kalın parçalar olmalı ve mantarları koymak istediğiniz yükseklikte dilimlemelisiniz. Piştikten sonra biraraya getirmek için de eritilmiş beyaz çikolata kullanmıştım.Diğer iki konuda bu hamur için deneyimim yok ama başka hamurları buzlukta bekletip kullandığım oldu ve bir lezzet kaybı yaşamadım. Sanırım aynı mantıkla buzdolabında da bir gün bekletilebilir. Bu yönde bir deneyiminiz olursa bizlerle de paylaşırsanız sevinirim.Rica ederim, umarım faydalı olmuştur cevabım.Sevgiler

  22. gülşen Ekim 20, 2010 6:51 pm #

    Neslihan hanım benimde eğer hamur konusunda deneyimim olursa mutlaka paylaşacağım sizinle.biraz önce kurabiyeleri denedim öncelikle tarifteki malzemeler tam ideal bence,daha ağzıma atarken dağılan yumuşacık kurabiyeler oldu kıtır olmadı dışı belki az pişirdim bilmiyorum,ama sonuç güzelben 3 4 kaşık civarı un kullandım.mantar şekilleri sizinki kadar düzgün olmadı yani üst tarafı olduda gövdesi olmadı fazla:)zaten üstlerini büyük yaptığım içinmi bilmiyorum 16 tane yaptığım halde gövdesine az yetti hamurum,bende siz gibi rulo yapıp 2şer parmak eninde kestim gövdeleri dik dik yerleştirdim fırına,ama yuvarlak gibi yayıldılar yani boylarını kaybettiler,umarım anlatabilmişimdir:)siz gövdeleri yatırarakmı pişirdiniz acaba?bu arada ilerleyen zamanlarda içimdeki blog isteğini gerçekleştirirsem mutlaka sizide bekliyorum,sevgiler:)

  23. gülşen Ekim 20, 2010 6:54 pm #

    neslihan hanım yazmayı unuttum yarım su bardağunu geçik pudra şekeriyle yaptım çok güzel oldu:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: