PAZI SARMASI

17 Mar
Uzun bir ara oldu, hem hiç istemeden, işyerindeki yoğunluk, son günlerde üst üste ters giden işler birleşince mutfaktan ve blogdan uzak kaldım. Bazı tatsızlıklar devam etsede, isteksizliğimi üzerimden atarak, 2 haftadır kenarda bekleyen pazı sarması tarifini yazayım dedim.
Tarife geçmeden önce Blogumun yeni yaşını kutlayan, sayfama ziyaret ve yorumlarla bana destek ve cesaret veren herkese teşekkür ederim.
Pazı sarması annemin bize yaptığı yemeklerden biri, sırada yine annemden bir tarif var, arayı bu kadar uzatmadan onu da sizlerle paylaşmayı umuyorum. Tarife geçmeden önce pazı hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.
Kış ya da yaz mevsimlerinde yaprakları sebze olarak yenilen Pazı bitkisi, ıspanakgillerdendir. Anayurdu Akdeniz havzası, Anadolu, Kafkasya ve Ortadoğu olan bitkinin yabani örneklerine ülkemizdeki kırlarda rastlanmaktadır. Pazı çeşitlerine göre koyu veya açık yeşil renklidir. Yaprak sapları da çeşitlere göre yeşil ya da bazen kırmızı renkli olur. Yaprak kenarları düz ya da dalgalı, yaprak ayaları kıvırcık veya düz yapılıdır. Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler.
Faydalı bilgilerden sonra gelelim tarifimize;

Malzemeler:(4 kişilik)

-2 demet pazı
-1 su bardağı pirinç
-250 gr kıyma
-1 yemek kaşığı salça
-1/2 çay bardağı sıvıyağ
-1 orta boy soğan
-7-8 dal maydanoz
-Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı:

Pazı yapraklarını yıkayıp, büyükçe bir tencerede kaynayan suda haşlıyoruz (bu işlem kısa olmalı yaprakların dağılmaması için), 1-2 dakika kaynayan suda beklettiğimiz pazıları tencereden alıp, soğuk sudan geçiriyoruz. Pazı yapraklarını hazırlayınca içimizi hazırlamaya geçiyoruz. Yıkayıp, süzdüğümüz pirince, kıymamızı, salçamızı, ince kıyılmış soğan ve maydanozumuzu, sıvıyağımızı, tuz ve baharatlarımızı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Pazı yapraklarını sarılacak büyüklükte parçalara kesiyoruz ve her parçaya içten koyup, parmak şeklinde sarıyoruz. Sardığımız lpazıları, pişireceğimiz tencereye sıkı sıkı dizerek yerleştiriyoruz ve 1,5 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı salça ekleyip, üzerine dökerek orta ateşte 30 dakika kadar pişiriyoruz. Yanında yoğurtla servis yapıyoruz. Afiyet olsun…

Reklam

10 Yanıt “PAZI SARMASI”

  1. Hülya Mart 17, 2008 9:28 pm #

    Neslihan’cığım,Her ne ise sıkıntılarını atmış olmanı diliyorum.Pazı sarmasını ben de her yıl en az bir kez mutlaka yaparım.Lahana veya yaprağa göre daha kolay geliyor bana.Mutfağına ve yüreğine bahar gelsinSevgi ile kal..

  2. Esra :) - kadincablog.blogspot.com Mart 18, 2008 8:32 am #

    bayılırım pazı sarmasına. annem sık sık yapar biz de bayılarak yeriz. denememiş olanlar kesinlikle neslihan’ın tarifini denemeliler.

  3. Aybike Ceylan Mart 18, 2008 3:01 pm #

    Ellerine saglik Neslihan’cigim, cok ama cok guzel olmus.Sevgilerimi gonderiyorum.

  4. gülriz Mart 18, 2008 8:11 pm #

    Neslihancığım, ne kadar da alışmışız birbirimize. Kısa süre yazmasak da birbirimize çok uzun geliyor bu süre. Uzun lafın kısası: özledim seni :)))) Kocaman sevgiler

  5. Projetor Mart 19, 2008 10:50 am #

    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

  6. Tombuk Mart 19, 2008 11:53 am #

    Neslihancım,Öğle tatilinde yemek yemiş olmama rağmen sarmalarından canım çekti valla! :)Ellerine sağlık..Sevgiler

  7. Neslihan Mart 20, 2008 3:01 pm #

    Hülyacım çok teşekkürler, çok güzel dileklerde bulunmuşsun, ben de öyle olmasını bekliyorumSevgilerimleEsracım, çok teşekkürler, ben de severim pazıyı, böreği, kavurması da çok güzel olurSevgilerimleAybikecim, çok teşekkürlerSevgilerimle

  8. Neslihan Mart 20, 2008 3:04 pm #

    Gülrizcim, kesinlikle haklısın, ben de özledim, haftaya görüşeceğiz yaşasın…SevgilerimleTombukcum, bu fotoğraflar bizi yoldan çıkarıyor zaten, onlar olmasa ne güzel az yiyeceğiz:)Sevgilerimle

  9. nino Mart 20, 2008 8:23 pm #

    ellerine saglik enfes gorunuyor canim kandilin mubarek olsun

  10. Neslihan Mart 21, 2008 6:53 am #

    Ninocum, çok teşekkür ederim canım, senin de kandilin kutlu olsunSevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: