TAHILLI YOĞURT ÇORBASI

23 Mar
Yeni anne Lama’nın, konusu hepimiz için faydalı olan etkinliğinin son günü de geldi, ben bu etkinliğe uzun süredir bekleyen bir tarifle katılmak istiyorum. Tarif yine annemden. Bizim evde özellikle kışları oldukça sık pişirilen yoğurt çorbası. Bu çorbanın yaygın ismi yoğurt çorbası ama içimden böyle demek gelmedi, çünkü o zaman basit bir çorba gibi düşünülebilir, oysa bu çorba oldukça lezzetli ve içindeki tahıllar nedeniyle besleyici bir çorba. Yapımı da biraz zahmetli olduğu için açıkcası ben pek yapmıyorum. Annem geldiğinde veya eve gittiğimde mutlaka istediğim bir yemek oluyor. Bu kadar reklam yaptıktan sonra gelelim çorbamızın tarifine;

Malzemeler:

Malzemeler: (6 kişilik)

-1 kg süzme yoğurt
-1 çay bardağı haşlanmış yarma (aşurelik buğday)
-1 çay bardağı haşlanmış nohut
-1 yumurta
-1 tatlı kaşığı un
-1 çay kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı nane
-1/2 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
-5-6 bardağı soğuk su

Sosu için:

-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı nane
-1 yemek kaşığı salça
-1 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Öncelikle malzeme listesinde bahsettiğim yarmanın ne olduğunu açıklayacağım. Yarma buğdayın kaynatılıp, kurutulmasından sonra, dövülmesi ile elde edilen bir tahıl, genellikle aşurelik buğday ismiyle tanınıyor ve keşkek yapımında da kullanılıyor. Çorbamızı yapmak için öncelikle yarma ve nohutumuzu haşlıyoruz ancak iyice yumuşamalarına izin vermiyoruz, çünkü çorbamızı pişirirken yumuşamalarını istiyoruz. Derin bir tencerede, süzme yoğurdumuzu, haşlanmış yarmamızı, nohutumuzu ve yumurtamızı karıştıyoruz. Sonra unumuzu, tuzumuzu ve nanemizi ekleyip, tekrar karıştıyoruz ve suyunu ilave edip, pişirmek üzere ocağa alıyoruz. Çorbanın biraz zahmetli olduğundan bahsetmiştim, zahmeti pişirme aşamasında önümüze çıkıyor. Çorbamız kaynayana kadar, sürekli karıştırıyoruz, kaynadıktan sonra yarma ve nohut iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz. Bu aşamada daha önceden haşladığımız mercimeğimizi de ekliyoruz. Tüm malzemeler yumuşayıp, çorbamız kıvam alınca ocaktan alıyoruz. Ocaktan alırken taze nanemiz var ise biraz daha doğranmış taze nane ilave edebiliriz. Bundan sonrası için dikkat etmemiz gereken şey çorbanın soğuma süreci, çünkü yoğurt çorbası olduğu için kesilme ihtimali var, bunu önlemek için yine karıştırarak soğutmamız gerekiyor. Annem bu süreci hızlandırmak için, çorba tenceresini, soğuk su dolu bir kaba alır ve karıştırmaya devam eder. Çorba oda sıcaklığına geldikten sonra korkmaya gerek yok. Tabi biz çalışan hanımlar için biraz vakit alacaktır ama bir kere olsun denemenizi tavsiye ederim, eminim lezzetini beğeneceksiniz. Ayrıca bu çorbanın çocuklar için de faydalı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım, içindeki tahıllar sayesinde besin değeri yüksek bir yemek oluyor. Çorbamızın sosu ise klasik, az yağ ile nanemizi ve salçamızı kavurup, suyunu ilave edip, kıvamını ayarlıyoruz. Benim fotoğrafımda sos yok maalesef, o gün böyle çekmişim fotoğrafı. Siz damak tadınıza göre ister sosla isterseniz sade olarak hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun…
Çorba meraklıları ayrıca ÇORBALAR bölümünü ziyaret edebilirler.

Reklamlar

10 Yanıt to “TAHILLI YOĞURT ÇORBASI”

  1. nino Mart 24, 2008 10:47 am #

    canim benim ya valla arka plan eski haline donmus poek sevindim senle ole ozdeslestirmisimki yabancilamistim 🙂 ve nefis bir tarif bu bence ellerine saglik ah birde oglum yise 🙂

  2. nino Mart 24, 2008 10:47 am #

    canim benim ya valla arka plan eski haline donmus poek sevindim senle ole ozdeslestirmisimki yabancilamistim 🙂 ve nefis bir tarif bu bence ellerine saglik ah birde oglum yise 🙂

  3. gülriz Mart 24, 2008 2:15 pm #

    Çok lezzetli olmuştur eminim, sıcacık… Özlemiştik seni, ne güzel oldu dönüşün; anneciğinin de ellerine sağlık. Kocaman sevgiler

  4. Ayse Pamuk Mart 25, 2008 5:33 pm #

    en sevdiğim şeylerden biridir çorbayı bardak ya da fincanda içmek bana rahmetli annannemi hatırlattın.Hem eline hem fotona sağlık

  5. Ayse Pamuk Mart 25, 2008 5:33 pm #

    en sevdiğim şeylerden biridir çorbayı bardak ya da fincanda içmek bana rahmetli annannemi hatırlattın.Hem eline hem fotona sağlık

  6. ab-ı hayat Mart 26, 2008 9:32 am #

    Ellerinize sağlık nefis görünüyor çorba.sevgiler…

  7. Aybike Ceylan Mart 26, 2008 4:36 pm #

    Ellerine saglik, harika bir corba olmus, nefis…Sevgiler

  8. LaMa Mart 27, 2008 11:43 am #

    Merhaba NESLIHAN :)senin Neslihan oldugunu gayet iyi biliyorum ama senden bir onceki tarifte Nesrin olunca, karistirmisim galiba kusura bakma , degistirdim hemen…Sevgiler

  9. Neslihan Mart 30, 2008 1:15 pm #

    Ninocum, sayfa epeydir eski halinde beğeniyor olmana sevindim ama hala değişiklik fikrim var bakalım ne zamana:) Canım sen yap oğlun yer eminim ne de olsa benim tarifleri beğeniyor:)SevgilerimleGülrizcim, çok teşekkürler canım ama hala tam olarak dönmeye çalışıyorum:)SevgilerimleAyşecim, çok teşekkür ederim, ben de çok severim çorba fincanlarından içmeyi, pratik gelir ayrıcaSevgilerimle

  10. Neslihan Mart 30, 2008 1:19 pm #

    Hayat çok teşekkür ederiz, gerçekten leziz bir çorbaSevgilerimleAybikecim çok teşekkürlerSevgilerimLamacım, rica ederim hiç sorun değil öyle olduğunu tahmin ettim ve haber vereyim dedimSevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: