SEBZELİ, MISIR UNLU POĞAÇA

12 Nis
Kahvaltı soframızdan bana ait olan son tarif sebzeli mısır unlu poğaça. Peçete katlamaları en kısa zamanda ekleyeceğim. Hani hepimizin dışarda yediği, çok beğendiği ve evde aynı tadı, dokuyu elde etmeye çalıştığı yiyecekler vardır, bunlar bazen hazır ürünler, bazen de yakınlarımızın elinden olan lezzetler olur. Bu poğaça da işte öyle bir şey. Son 1-2 aydır sabahları acele ile kahvaltı yapmadan evden çıkarken uğrayıp, bu poğaçalardan aldığım bir yer var yakınımızda, her alışımda ben bunu evde yaparım diye düşünüp, ama bir türlü fırsat bulup deneyememiştim. Sonunda yaptım ve aynı lezzeti yakaladım, sadece beklediğinde düşündüğümden biraz daha sertleşme oldu, tekrar ısıtınca aynı tazelik ve yumuşaklığa kavuştu. Sanırım bu durum hazır ürünlere eklenen katkı maddelerinden kaynaklanıyor veya işin benim bilmediğim bir sırrı var:) Uyguladığım tarif şöyle;
Malzemeler: (20 adet için)

-2 yumurta
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı sıvıyağ
-125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
-1 yemek kaşığı kaymak
-1 paket kabartma tozu
-1 su bardağı mısır unu
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-2,5-3 su bardağı beyaz un
-Yarım demet kıyılmış maydanoz
-Yarım demet kıyılmış dereotu
-1 orta boy rendelenmiş havuç
-150 gr beyaz peynir

Yapılışı:

Yumurtalarımızdan birinin sarısını üzerine sürmek için ayırıp, kalan kısmını yoğurma kabımıza koyuyoruz. Sıvıyağ, yoğurt, tereyağ, kaymak, tuz ve şekerimizi ekleyip, bu malzemeleri karıştırıyoruz. Sonra mısır unumuzu yavaş yavaş hamurumuza ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Hamurumuz hala cıvık kıvamda olacak. Bu aşamada maydanoz, dereotu ve havucumuzu da ilave ediyoruz ve sonrasında kabartma tozumuzu ve unumuzu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayacak bir kıvamda yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Poğaçalarımızın yumuşak olması için unu fazla eklememek önemli, elimize yapışmadığı ve şekil verebildiğimiz ilk aşamada un eklemeyi bırakalım. (Bu benim için 2,5 su bardağını çok az geçen bir miktar oldu.) Hamurumuzu hazırlayınca cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, elimizde açarak ortasına beyaz peynir koyup, benim yaptığım gibi şekillendirebilirsiniz. İsterseniz, tüm hamuru açıp, kalıp veya bardak yardımıyla kesip, içlerine peynir koyup kapatarak da yapabilirsiniz. Poğaçalarımızı şekillendirince, üzerlerine yumurta sarımızı sürerek önceden ısıttığımız 160 derece fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcakken nefis oluyor, bu nedenle tekrar servis yapmanız gerekirse, ısıtarak yapmanızı tavsiye ederim. Afiyet olsun…

Reklamlar

8 Yanıt to “SEBZELİ, MISIR UNLU POĞAÇA”

  1. tatlar Nisan 12, 2008 6:08 pm #

    Merhaba,Bir kaç gün evvel blogunuzla tanıştım. Çoğu tariflerinizi inceledim. Oldukca güzel olan tariflerinizin yanı sıra, zengin çeşitliliğe sahip blogunuzu zevklen favorilerim arasına aldım. Blogunuzu takip edeceğimi ve ayrıca başarılarınızın devamı dileklerimi bildiririm. Technorati’de ki, alakanıza teşekkür ederim.

  2. BURÇİN'İN DENEMELERİ Nisan 13, 2008 8:07 pm #

    Ellerine sağlık Neslihancığım. Çok lezzetli bir görüntü gerçekten. İlk fırsatta denemek isterim. Ayrıca com uzantılı adresin ve yeni sayfa görünümün hayırlı olsun.Sevgiler…

  3. Zehra Nisan 13, 2008 11:22 pm #

    Sevgili Neslihan…poğaçaların tam kahvaltılık bir tarif olmuş,ellerine sağlık.Yeni sayfa görünümün de hayırlı olsun.Sevgilerzehra

  4. Zerrin Nisan 14, 2008 12:52 pm #

    Neslihan’cım yorumları okurken dikkatimin çekti Burçinin yadıkları yeni domain’in hayırlı olsun canım…Bir pastanede çalışan usta başı söylemişti bizim kullandığımız yağ bile sizin kullandıklarınızdan çok farklı diye.Sanırım onların kullandıkları malzemeyi kullanmadığımız için lezzeti tam olarak yakalayamıyoruz…Ellerine sağlık değişik bir tarif olmuş havuç koyman beni lezzeti konusunda meraka düşürdü :))sevgiler..

  5. Neslihan Nisan 14, 2008 6:54 pm #

    Sevgili Klasik Tatlar, sayfama hoşgeldiniz. Güzel ve destekleyici yorumunuz için çok teşekkür ederim. SevgilerimleBurçinciğim, çok teşekkür ederim, kahvaltı için güzel bir tarif oldu, tavsiye ederim, sağol canım, seninde yeni adresin hayırlı olsun:)Sevgilerimle

  6. Neslihan Nisan 14, 2008 6:58 pm #

    Zehracım, çok teşekkür ederim, gerçekten tam kahvaltılık bir lezzet.SevgilerimleZerrincim, çok teşekkür ederim, hazırlıklarımı tamamlayınca duyuru yazısı yazacağım, haklısın kullanılan ürünler de farklı tatlar veriyor, normalde havuç sevmeyen biri değilsen, denemeni tavsiye ederim gayet lezzetli çünkü:)Sevgilerimle

  7. necmiye Eylül 4, 2008 7:54 am #

    bende puaçadaki kaymağı merak ettim.nasıl bir tat veriyor,koymazsak ne olur:Dben kaymağı sade yemeyi severim de:D

  8. Neslihan Eylül 4, 2008 11:46 am #

    Necmiye Hanım, koymazsanız da olur, çok büyük bir lezzet farkı yaratmaz, zaten tarifteki miktar 1 yemek kaşığı, kaymak poğaçanın kıyırlığını arttırdığı için ekledim, tercih size kalmış, ben de çok severim kaymağı:)Sevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: