TAHİN VE PEKMEZLİ CHEESECAKE

23 Nis
Tahin pekmezli cheesecake olur mu? Hem de çok güzel olur. Bu ilginç tat nereden çıktı derseniz, benim cheesecake maceramın başladığı zamana dönmem gerekir. Ama önce bu özel günde tüm çocuklarımızın ve çocuk kalmayı başaranların çocuk bayramını kutluyorum.
Bundan 3 sene kadar önce haftasonu gazetelerini okurken, sürekli takip ettiğim Arman Kırım’ın aynı soru eşliğinde bu tarifi yazdığını gördüm. O zamana kadar, cheesecake çok sevdiğim ama ablamın Amerika’dan getirdiği hazır mixler haricinde dışarda yenilen bir tatlıydı . Yazıyı okuyunca, hemen denemeliyim dedim ve sonraki haftasonu evimize gelecek misafirlerimiz için yapmaya karar verdim. Tarifi inceleyip malzemelerimi hazırladım ve 2 gün önceden pişirmek üzere hazırlık yaptım. İlk cheesecake denememdi ve sonucu çok merak ediyordum. İlk defa denediğim bir tarifi kalabalık bir gruba ikram etme fikrinden daha sonraları vazgeçtim ama o gün bu nefis cheesecake beni utandırmadı. O günden sonra da farklı kombinasyonlarla pek çok cheesecake yaptım. Ama nedense blogu açtığımdan beri tahin pekmezli olarak yapmamışım. Geçen haftasonu arkadaşlarımıza giderken tatlı olarak cheesecake yapmaya karar verince neli yapacağımı düşündüm ve Aşçı Yamağı’nın özellikle istediği bu tarifi uygulayarak sizlerle paylaşmaya karar verdim. Beni cheesecake tutkunu yapan tarif şöyle;
(Kendi ölçülerimle yazıyorum 18 cm’lik kalıp için)

Malzemeler:

-500 gr. krem peyniri
-3/5 bardak toz şeker
-4 tatlı kaşığı mısır nişastası
-3 adet yumurta
-1/2 bardak tahin
-3 çorba kaşığı pekmez
-1/2 paket taze krema
-1 tatlı kaşığı susam yağı
-1 paket yulaflı bisküvi
-75 gr tereyağı

Süslemek için:

-100 gr sütlü çikolata
-100 gr krema
-1 yemek kaşığı tahin
-1 çay kaşığı pekmez

Yapılışı:

Öncelikle cheesecake’in bisküvi tabanını hazırlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda ya da döverek kırıntı haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kalıbının kenarlarını fırça yardımıyla yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyoruz. Bisküvi karışımını kek kalıbının tabanına boşaltıp, her tarafta eşit yüksekliğe gelecek şekilde bastırıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.Karıştırma kabımıza krem peyniri, mısır nişastası ve toz şekeri ekleyip mikser ile çırparak kalın bir krema kıvamına getiriyoruz. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam ediyoruz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken şey, yumurtaları çok fazla çırpmamak, aksi halde kekimizin üstünde pişerken çatlaklar oluşabilir. Son olarak kremayı, tahini, pekmezi ve susam yağını da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine döküyoruz.Önceden 175 derece ısıya getirdiğimiz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, 10 dakika dolunca fırının ısısını 90 dereceye düşürüyoruz ve bu düşük ısıda yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Kekin tam ortası ıslak veya parlak değilse pişmiş demektir. Cheesecake’miz oda ısısına gelince buzdolabına koyup, üstünü kapatmaksızın bir gece bekletiyoruz. Ben cuma akşamı pişrdiğim cheesecake’i sabah buzdolabına kaldırıp, öğlen süslemelerini yaptım.
Süslemeler için kaynama noktasına kadar ısıttığımız kremanın içine sütlü kuvertür çikolatamızı parça parça koyuyoruz ve karıştırarak erimesini sağlıyoruz, çikolata tamamen eriyip, ganajımız kıvam alınca cheesecake’imizin üzerine dökerek yayılmasını sağlıyoruz. Bundan sonrası isteğinize bağlı benim gibi takinle desenler çizip, pekmezle hafif geçişler yapabilirsiniz. Afiyet olsun…
Not: Alttaki kolajda görülen küçük kalp, lezzetinden emin olmak için eve yaptığım minik cheesecake, onu da süslerken ismimi yazdım.
Reklamlar

23 Yanıt to “TAHİN VE PEKMEZLİ CHEESECAKE”

  1. sarımutfak Nisan 24, 2008 10:56 am #

    tek kelimeyle harika olmuş ellerine sağlık canımsevgiylekal

  2. aslı'nın mutfağı Nisan 24, 2008 1:22 pm #

    Mmmm, tahin pekmeze bayılırım, cheesecake de çok severim, öyleyse bu kombinasyonu sevmemem için de hiçbir sebep yok 🙂 Ellerine sağlık..

  3. elf Nisan 24, 2008 2:32 pm #

    harika görünüyor cheesecake yapımına yeni yeni başlayan benim için ilginç bi tarif hemen denemeli…ellerinize sağlıksevgile…

  4. elf Nisan 24, 2008 2:32 pm #

    harika görünüyor cheesecake yapımına yeni yeni başlayan benim için ilginç bi tarif hemen denemeli…ellerinize sağlıksevgile…

  5. Tuğba Nisan 24, 2008 2:37 pm #

    Sitenin yeni halina bayıldım darısı başıma.Comlu alabilmek adına:))Bu arada lezzeti yerinde olduğuna eminin cheesecaken ellerine sağlık.

  6. gülriz Nisan 24, 2008 3:16 pm #

    Neslihancığım, cheesecake konusunda üzerine tanımıyorum ben; tahinli pekmezlisini ise hiç duymamıştım daha önce. Süslemelerine zaten söyleyecek sözüm yok becerikli arkadaşım, ellerine sağlık. Kocaman sevgiler benden sana

  7. lady koşan istiridye Nisan 24, 2008 3:16 pm #

    Tahin pekmezi ve cheesecake i çok severim, o yüzden bu tarif ilgimi çekti. Denediğimde sonucu haber veririm. Hoşçakal.

  8. Neslihan Nisan 24, 2008 8:50 pm #

    Handecim çok teşekkürlerSevgilerimleAslıcım çok teşekkürler, umarım deneyip beğenirsinSevgilerimleSevgili Elf, çok teşekkür ederim. Cheesecake denemelerinde kolay gelsinSevgilerimle

  9. Neslihan Nisan 24, 2008 8:53 pm #

    Tuğbacım çok teşekkür ederim, umarım sende istediğin alan adını alırsın SevgilerimleGülrizcim çok teşekkürler canım, cheesecake yapmayı da yemeyi de seviyorum da dediğin kadar iddialımıyım bilmiyorum, sağol canımSevgilerimleLadycim, sonucu bekleyeceğim, kolay gelsinSevgilerimle

  10. İLKAY Nisan 24, 2008 8:57 pm #

    Aklınızla bin yaşayın. Kocam tahin pekmez hastasıdır. Kahvaltılarda tabağın boş halini bile önünden zorla alırız. Doğum günü yaklaşıyor diye pasta tarifi arayayım demiştim… Bingo… Eminim tadıda görüntüsü kadar enfestir. Ellerinize sağlık

  11. Aybike Ceylan Nisan 24, 2008 9:57 pm #

    Harikasin Neslihan, ellerine saglik. Nefis gorunuyor. Sevgiler.

  12. http://ninomutfakta.blogspot.com Nisan 25, 2008 7:30 am #

    muthis bisi buuuuuuuu canim ellerine saglik

  13. kizilciksurubu Nisan 25, 2008 11:55 am #

    Muhtesem bir görüntü, tadinin da görüntüsü gibi sahane oldugundan eminim. Zaten pekmez ve tahin birarada olursa tadi nefis olmustur, ellerinize saglik.

  14. Neslihan Nisan 25, 2008 12:33 pm #

    Sevgili İlkay bu durumda doğumgünü pastanız belli oldu demektir:) Kolay gelsin, sonucu paylaşırsanız sevinirim. Eşiniz doğum günü kutlu olsunSevgilerimleAybikecim, çok teşekkürlerSevgilerimleNinocum çok teşekkürlerSevgilerimleKızılcık Şurubu çok teşekkür ederim, az sayıda da olsa tahin pekmez sevmeyenler var ama ben de çok sevenlerdenim, kesinlikle güzel bir lezzet olduSevgilerimle

  15. Betül KÖROĞLU Nisan 29, 2008 7:29 am #

    merhabatahin pekmez ikilisine bayılırım ben. Cheesecake de bayılırım. fakat tatlıyı çok sevmem ve yapmama rağmen hiç Cheesecake yapmadım biraz beni ürkütüyor sanırım bu tarifler. Ama en kısa zamanda bunu denemek istiyorum.ellerine sağlık neslihansevgiler

  16. Neslihan Nisan 29, 2008 8:19 am #

    Betülcüm, tahin pekmez sevenlerden isen ve cheesecake de seviyorsan denemeni tavsiye ederim, eminim beğenirsin, sonucunu bekleyeceğim, çok teşekkürlerSevgilerimle

  17. fatma Mayıs 1, 2008 8:32 am #

    neslihan hanım merhabatarifi okuyunca enfes buldum ve arkadaşım tam bir tahin koliktir.bu tarifinizi bende arkadaşıma götürmek istiyorum fakat krem peynir demişsiniz yaa labne mi acaba

  18. Neslihan Mayıs 1, 2008 10:59 am #

    Fatma Hanım merhaba, hoşgeldiniz. Tahin sevenler için gerçekten güzel bir tarif, ben her zaman krem peynir kullanıyorum, labne değil, marka olarak da Pınar’ı tercih ediyorum. Kolay gelsin umarım arkadaşınız beğenirSevgilerimle

  19. birdilimdus Mayıs 3, 2008 11:45 am #

    Ellerine sağlık özellikle yıldız görüntüsü çok şık olmuşş.Sevgilerr…

  20. Neslihan Mayıs 4, 2008 2:32 pm #

    Evren çok teşekkür ederimSevgilerimle

  21. büşra Ağustos 21, 2008 8:41 pm #

    pekmezli tarifler araken tahinlisi yok mu bunların diyordum, bu cheesecakee rastladım. çok güzel görünüyor, sevgiyle,büşrahttp://www.annenotlari.comhttp://www.astarve100.com

  22. berna Kasım 14, 2008 9:20 am #

    Merhaba Neslihan hanım;cheesecake tariflerinizde hep krem peynir demişsiniz, acaba bu labne peynir mi? Özellikle bu tarifi labne ile yapsam olur mu acaba? Teşekkürler…

  23. Neslihan Kasım 15, 2008 5:35 pm #

    Berna Hanım merhaba, ben özellikle cheesecake için krem peyniri öneriyorum, labneyi soğuk cheesecake için kullanabilirsiniz ama fırınlanan cheesecake için krem peyniri öneririm, şimdiden afiyet olsun..Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: