Böreğimizi daha önce de yazdığım gibi annemin elinden, pek çoğumuzun annesi gibi hamurişlerini çok güzel yapar. Kol böreği de yumuşacık hamuru ile özel tatlarından biridir. Püf noktası hamuru yoğururken yumuşak kalmasını sağlamak, böylece puf puf kol böreklerimiz oluyor. Aşağıda ölçü 1 tepsilik börek için annem bizim davet kalabalık olduğu için ölçüyü 2 katı yapıp, yarısını peynirli, yarısını patatesli hazırlamıştı. Gelelim tarifimize;
Malzemeler: ( 1 tepsilik)
– 1 su bardağı sıvıyağ
– 2 su bardağı süt
– 1 yumurta
– 1 paket maya (toz olanlardan)
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
– Aldığı kadar un (maalesef annem ölçü veremedi, kendim deneyince ekleme yapacağım)
– Üzeri için susam, çörekotu veya haşhaş
İç Malzemesi:
Patatesli İçin
– 3-4 iri patates (haşlanmış)
– 1 adet orta boy soğan
– 1 tatlı kaşığı kuru nane
– Tuz, karabiber, kırmızıbiber
– 5-6 dal dereotu
– 5-6 dal maydanoz
– 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Peynirli İçin
– 200 gr beyaz peynir
– 9-10 dal maydanoz
Yapılışı:
Böreğimizi patatesli yapacaksak öncelikle içimizi hazırlayıp, soğumaya bırakıyoruz. Bunun için sıvıyağımızda doğranmış soğanımızı hafifçe kavurduktan sonra nanemizi ve baharatlarımızı ekleyip, haşlayıp, ezdiğimiz patateslerimizi ve tuzumuzu ekliyoruz. Bunları biraz kavurduktan sonra, doğradığımız dereotumuzu, maydanozumuzu ekleyerek ocaktan alıyoruz.
Hamurumuzu hazırlamak için yumurta sarısı hariç malzemelerimizi hazırlıyoruz. Ilık süt, sıvıyağ ve yumurta akını karıştırıp, kuru malzemlerimizi ve unumuzu parça parça ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurumuzu 4 parçaya bölüp, oklava ile açıyoruz ve patatesli veya peynirli iç malzememizden koyup, rolu yaparak sarıyoruz ve 7-8 cm uzunluğunda dilimlere keserek fırın tepsimize diziyoruz. Bu aşamada isterseniz bütün bütün de tepsiye dizebilirsiniz, annem iç kısımlarınında iyice pişmesi ve servis kolaylığı için dilimlerek hazırlıyor. Tüm hamurumuzu bu şekilde hazırladıktan sonra, üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığımız 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…
Bayılırımmm 🙂 ohhh enfes.Yapanların ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun
mmm harika görünüyor, ellerinize sağlık.bir sorum olacak, mayalanmasını beklemeyecek miyiz?sevgiler…
Mayalanmasını beklemiyoruz, Deniz Sefası, börekleri hazırlarken kabarma oluyor zaten, yapılan ortam serinse 5-10 dakika tepside mayalandırılabilirSevgiler
Bugun yaptim, cok guzel oldu. Ben icine pirasali ic yaptim. Cok tesekkurler tarif icin, nefis. Borekleri genelde yufka ile yaparim ama yurt disinda yufka bulmak kolay olmadigi icin bu iyi bir alternatif olacak.
bir sorum olucak 🙂 hamurun açarken kalınlığı nasıl olacak yufka gibi incemi yoksa daha kalın mı sanki fotoğraflarda evde açılmış yufkaya göre daha kalın gibi geldide
Merhaba SNM,Biraz geç oldu ama evde yeni doğmuş bebekle ancak yazabildim, evet biraz daha kalınca açılacak hamur, kalıpla kestiğimiz kurabiyelerin inceliğinin yarısı kadar 3-4mm kadarSevgiler