PATATESLİ VE PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ

12 Eki

Bayramla birlikte Eylül ayını da geride bıraktık ve hava değişmeye, gece gündüz sıcaklık farkı artmaya başladı, yani yavaş yavaş kış geliyor. Bu yıl ayva ağaçlarının meyvelerini taşıyamaz durumda olmasını kışın çok yoğun yaşanacağının habercisi olarak yorumladık, büyüklerimiz öyle söylüyor, ayva çok, palamut bol olursa, kış çok soğuk ve sert geçermiş. Gerçi son yıllarda güzel yağan bir kara, yağışa hasret kalsakta, İstanbul’da yaşamı felç ettiğini düşünürsek, bizi zor günler bekliyor olabilir. Neyse önümüzde 1-2 ay var sonbaharın tadını çıkaralım. Ben Eylül doğumlu olduğum için hep sevmişimdir sonbaharı, yaz bitti diye üzülsemde çabuk toparlanır, doğumgünüm ve sonbaharın eşsiz renkleri için sevinirim. Ağaçlardaki yeşillerin azaldığı, sarı, kahve ve kızılların çoğaldığı şu günler için sizlere, eşimin doğumgünü davetinden kalmış olan ve tarifi beklenen kol böreğini öneriyorum.

Böreğimizi daha önce de yazdığım gibi annemin elinden, pek çoğumuzun annesi gibi hamurişlerini çok güzel yapar. Kol böreği de yumuşacık hamuru ile özel tatlarından biridir. Püf noktası hamuru yoğururken yumuşak kalmasını sağlamak, böylece puf puf kol böreklerimiz oluyor. Aşağıda ölçü 1 tepsilik börek için annem bizim davet kalabalık olduğu için ölçüyü 2 katı yapıp, yarısını peynirli, yarısını patatesli hazırlamıştı. Gelelim tarifimize;

Malzemeler: ( 1 tepsilik)

– 1 su bardağı sıvıyağ
– 2 su bardağı süt
– 1 yumurta
– 1 paket maya (toz olanlardan)
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
– Aldığı kadar un (maalesef annem ölçü veremedi, kendim deneyince ekleme yapacağım)
– Üzeri için susam, çörekotu veya haşhaş

İç Malzemesi:

Patatesli İçin
– 3-4 iri patates (haşlanmış)
– 1 adet orta boy soğan
– 1 tatlı kaşığı kuru nane
– Tuz, karabiber, kırmızıbiber
– 5-6 dal dereotu
– 5-6 dal maydanoz
– 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Peynirli İçin
– 200 gr beyaz peynir
– 9-10 dal maydanoz

Yapılışı:

Böreğimizi patatesli yapacaksak öncelikle içimizi hazırlayıp, soğumaya bırakıyoruz. Bunun için sıvıyağımızda doğranmış soğanımızı hafifçe kavurduktan sonra nanemizi ve baharatlarımızı ekleyip, haşlayıp, ezdiğimiz patateslerimizi ve tuzumuzu ekliyoruz. Bunları biraz kavurduktan sonra, doğradığımız dereotumuzu, maydanozumuzu ekleyerek ocaktan alıyoruz.
Hamurumuzu hazırlamak için yumurta sarısı hariç malzemelerimizi hazırlıyoruz. Ilık süt, sıvıyağ ve yumurta akını karıştırıp, kuru malzemlerimizi ve unumuzu parça parça ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurumuzu 4 parçaya bölüp, oklava ile açıyoruz ve patatesli veya peynirli iç malzememizden koyup, rolu yaparak sarıyoruz ve 7-8 cm uzunluğunda dilimlere keserek fırın tepsimize diziyoruz. Bu aşamada isterseniz bütün bütün de tepsiye dizebilirsiniz, annem iç kısımlarınında iyice pişmesi ve servis kolaylığı için dilimlerek hazırlıyor. Tüm hamurumuzu bu şekilde hazırladıktan sonra, üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıttığımız 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun…

Reklamlar

6 Yanıt to “PATATESLİ VE PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ”

  1. Bayılırımmm 🙂 ohhh enfes.Yapanların ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun

  2. DENİZSEFASI Ekim 24, 2008 7:42 am #

    mmm harika görünüyor, ellerinize sağlık.bir sorum olacak, mayalanmasını beklemeyecek miyiz?sevgiler…

  3. Neslihan Ekim 24, 2008 9:34 am #

    Mayalanmasını beklemiyoruz, Deniz Sefası, börekleri hazırlarken kabarma oluyor zaten, yapılan ortam serinse 5-10 dakika tepside mayalandırılabilirSevgiler

  4. Bengu Eylül 30, 2009 9:28 am #

    Bugun yaptim, cok guzel oldu. Ben icine pirasali ic yaptim. Cok tesekkurler tarif icin, nefis. Borekleri genelde yufka ile yaparim ama yurt disinda yufka bulmak kolay olmadigi icin bu iyi bir alternatif olacak.

  5. snm Ekim 11, 2011 4:50 pm #

    bir sorum olucak 🙂 hamurun açarken kalınlığı nasıl olacak yufka gibi incemi yoksa daha kalın mı sanki fotoğraflarda evde açılmış yufkaya göre daha kalın gibi geldide

  6. Neslihan Ekim 14, 2011 12:59 pm #

    Merhaba SNM,Biraz geç oldu ama evde yeni doğmuş bebekle ancak yazabildim, evet biraz daha kalınca açılacak hamur, kalıpla kestiğimiz kurabiyelerin inceliğinin yarısı kadar 3-4mm kadarSevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: