KIŞ SEBZELERİ BÖREĞİ

4 Ara

Bayramın yaklaştığı şu günlerde pek çoğumuzu hazırlık telaşı sardı, evlerin temizlenip toparlanması, tatlı hazırlıkları, büyüklere götürülecek hediyeler… Ben de bayram günlerinde mutfağımızda hazır bulunması için sağlıklı bir börek tarifi paylaşıyorum. Böreğimiz geçen yıl yaptığım örgü börek formunda, içindeki malzemeler ise kış mevsimnin sebzeleri ve peynir. Gerçi İstanbul’da kış yaşadığımızı söylemek zor ama buralara kışın geç geldiğini düşünerek kar umudumu yitirmemeye çalışıyorum. Böreğimizi bu şekilde hazırlamak zor gelirse gül böreği şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Lezzetli böreğimizin tarifi şöyle;

Malzemeler:

– 3 adet yufka- 1 yumurta
– 3 yemek kaşığı yoğurt
– 1/2 çay bardağı sıvıyağ
– 300 gr ıspanak yaprağı
– 250 gr pırasa
– 1 adet soğan
– 2 adet rendelenmiş havuç
– 300 gr lor peyniri veya beyaz peynir
– 3-4 yaprak fesleğen (isteğinize bağlı)
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek kaşığı haşhaş

Yapılışı:

Böreğimizi yapmaya içini pişirerek başlıyoruz. Derin bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağımız ile ince doğradığımız soğanımızı kavurup, yine ince ve halka halka kıydığımız pırasalarımızı ekliyoruz. Pırasalarımız yumuşamaya başlayınca, rendelenmiş havucumuzu ekliyoruz. 2-3 dakika pişirdikten sonra iri doğranmış ıspanak yapraklarımızı, damak tadımıza göre tuzumuzu ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz. İçimiz biraz soğuyunca fesleğen yapraklarımızı ve peynirimizi ilave ediyoruz. Yufkalarımıza sürmek için yumurtamızın akını, sıvıyağımızı ve yoğurdumuzu birlikte çırpıyoruz. Yufkamızı serip içine yoğurtlu karışımımızı fırça ile sürüyoruz ve börek içimizin üçte birini serpiştiriyoruz. Yufkamızı dikkatlice yuvarlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer iki yufkamızı da aynı şekilde hazırladıktan sonra, rulolarımızı biraraya getirerek saç örgüsü yapıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aldığımız böreğimizin üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Reklam

10 Yanıt “KIŞ SEBZELERİ BÖREĞİ”

  1. Hayatın Ta Kendisi Lokantası Aralık 4, 2008 9:04 am #

    Çok besleyici aynı zamanda da lezzetli ve pratik bir börek olmuş.Ellerinize sağlıkSevgiler

  2. Tombuk Aralık 5, 2008 9:22 am #

    Merhaba Neslihan,Harika bir tarif ve görüntü. Özellikle pırasa gibi sebzelerden hoşlanmayan çocukları kandırmak için de birebir. Benim kandırılmaya ihtiyacım yok tabi ki :)))Ellerine sağlıkSevgiler 🙂

  3. saniyesultan Aralık 7, 2008 9:00 pm #

    kurban bayramınız size ve ailenize sağlık ,mutluluk ve huzur getirsin.

  4. birdilimdus Aralık 8, 2008 7:43 am #

    Sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte unutamayacağın bir bayram geçirmeni dilerim. İyi bayramlar!!!Sevgiler,Evren

  5. guelsen Aralık 8, 2008 9:11 am #

    Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun! Mübarek Ramazan Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun. Allah tüm inananlara nice huzurlu, bereketli bayramlar nasip etsin

  6. kübra Aralık 8, 2008 9:01 pm #

    bayramın mübarek olsun.. sevdiklerinle beraber nice mutlu, huzurlu bayramlar geçirmen dileğiyle..

  7. Aybike Ceylan Aralık 16, 2008 8:02 pm #

    Ellerine saglik Neslihan’cigim, hersey cok guzel, ugramayali cok guzel seyler hazirlamissin,hangi birine yorum yazacagimi sasirdim.Ayrica gecmis bayramini kutlarim, sevgiler.

  8. Cafe Gusto Aralık 17, 2008 2:54 pm #

    Çok besleyici bir börek olmuş ellerine sağlık..sevgiler..

  9. seda Aralık 19, 2008 11:01 pm #

    çok lezzetli görünüyo ellerinize sağlık…sevgiler….

  10. Aybike Ceylan Aralık 31, 2008 5:16 am #

    Yeni yilin hepimize, oncelikle, saglik, mutluluk ve basari, ulkemiz icin de aydinlik yarinlar getirmesi dileklerimle, sevgilerimi gonderiyorum.Yeni yiliniz kutlu olsun…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: