BALKABAKLI KEK

15 Oca

Kışın güzelliklerinden biridir balkabağı, bizler genelde tatlı olarak tüketiriz ama kavurması, yemeği, gözlemesi, böreği ve çorbası da yapılır. Blogumda da cheesecakek’i, tartı, çorbası, kurabiyesi ve tatlısına ait tarifler mevcut. Şimdiki tarifim ise keki, diğer tariflerden farklı olarak ben keklerimi sunum için hazırlarken aralarına ayrıca balkabağı püresi sürdüm ve hissedilen bir balkabağı tadı yakaladım. Önümüzdeki günlerde blogumda yeralacak olan, geçmiş günlerden kalma çay daveti soframızın lezzeti balkabaklı kekimin tarifi şöyle;

Malzemeler:

– 3 adet yumurta
– 1 su bardağı yoğurt
– 1 büyük boy çay bardağı sıvıyağ (kanola yağı kullandım)
– 1 su bardağı esmer şeker
– 1 su bardağı balkabağı püresi*
– 1 yemek kaşığı tarçın
– 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
– 1 paket vanilya- 1 paket kabartma tozu- 2,5 su bardağı un

* Balkabağı Püresi

– Yarım kilo doğranmış balkabağı
– 1/2 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

Kekimizi hazırlamadan önce balkabağı püremizi hazırlıyoruz. Doğranmış balkabaklarını ve şekerimizi bir tencereye ekleyip, balkabakları yumuşayana kadar arada karıştırarak pişiriyoruz ve ocaktan alıp, balkabaklarını çatal ile ezerek püre kıvamına getiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Ben genelde bu işlemi daha çok balkabağı ile önceden hazırlıyorum ve fazla kısmını buzluğa daha sonra kullanmak üzere kaldırıyorum. Püremiz hazırlandıktan sonra kekimizi hazırlayabiliriz. Oda sıcaklığındaki malzemelerimizi kullanmaya yumurtalarımızdan başlıyoruz. Yumurtalarımızla, şekerimizi krema kıvamına gelene kadar çırptıktan sonra, yoğurt ve sıvıyağı ekliyoruz. Sonra kabartma tozu ve vanilya ile karıştırdığımız unumuzu 3-4 parçada ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Tarçınımızı da ekledikten sonra, son olarak balkabağı püremizi ve cevizimizi ekleyip çırpmayı bırakıyoruz. Yağlanmış kalıbımıza döktüğümüz kekimizi önceden ısıtılmış 150-160 derece fırında pişiriyoruz. Fırından çıkarınca, oda sıcaklığına gelene kadar bekleyip, kekimizi kalıptan çıkarıyoruz. Ben ufak desenli muffin kalımı kullandım. Keklerimi kalıptan çıkardıktan sonra kabaran bölümlerini keserek düzleştirdim ve iki keki tabanından yapıştırarak birer adet balkabağı yapmış oldum. Kekleri biraraya getirmek içinde balkabağı püresinden artan kısımı ve renklendirerek hazırladığım kremşantiyi kullandım. En üstüne ise yine renkli hazırladığım çikolata sosunu dökerek şeker hamurundan sap ve yaprak yaptım. Siz tek tek uğraşmak istemezseniz kekinizin üzerini veya arasını balkabağı püresi ve kremşanti ile kaplayarak pasta havasına büründürebilir veya yalnız da çok lezzetli olan bu keki tek başına yiyebilirsiniz. Afiyet olsun…

Not: Şimdilerde daha iyiyim, sağlığımı ve blogumu eski günlerine kavuşturmaya çalışıyorum, ilgilenen herkese teşekkür ederim.

Reklamlar

14 Yanıt to “BALKABAKLI KEK”

  1. SEDEF Ocak 15, 2009 12:19 pm #

    Ellerinize sağlık. Bu da çok değişik bir tarif. Denemek istiyorum.http://sedeflitarifler.blogspot.com

  2. lezzetduragi Ocak 15, 2009 2:12 pm #

    ellerine sağlık canım çok güzel görünüyorlar.

  3. mujdenin denemeleri Ocak 15, 2009 8:44 pm #

    Ellerine sağlık canım.Süper görünüyorlar.İlk fırsatta deneyeceğim.Daha iyi olmana sevindim.Sevgiler…

  4. fikriye Ocak 16, 2009 7:16 am #

    görüntü ve tarfik bir harika ellerinize sağlık fikriye

  5. Yasemin Ocak 16, 2009 3:15 pm #

    harika bir sunum! her zamanki gibi! ellerine saglik nesli 🙂

  6. nino Ocak 16, 2009 4:32 pm #

    canim ne sirinler ellerine saglik

  7. nino Ocak 16, 2009 4:32 pm #

    canim ne sirinler ellerine saglik

  8. seda Ocak 17, 2009 10:00 am #

    ellerinize sağlık çok şık görünüyolar,en kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşmanızı dilerim

  9. Özlem Ocak 18, 2009 9:15 am #

    Merhabalar,Yaman Ayşemin linkinde buldum bu adresi, iyi ki de gelmişim, çok beğendim ve ben de hemen linklerime ilave ettim, ettim ki sık sık gelebileyim diye, ellerinize sağlık, herşey çok güzel ve leziz,sevgilerimle,

  10. birsence Ocak 20, 2009 6:25 am #

    canım iyileşip tekrar dönüyorsun bloguna ve aramıza ne güzel…kekinde muhteşem servisinde öyle…taşlar sallanan şıkşıkırdım bir servis çok zevklisin tebrik ederim…görüşürüz canım….

  11. SEDEF Şubat 10, 2009 7:43 am #

    Balkabaklı kekin ölçülerinde kaç adet çıkıyor acaba, Haftasonu misafirlerime yapmak istiyorum. Biraz da kalabalık olacağız. Teşekkür ederim.

  12. Neslihan Şubat 10, 2009 8:42 am #

    Sedef Hanım, bu ölçü ile ben 18 adet muffin yapmıştım, muffinlerin kabaran kısımlarını traşlayıp, 2 muffini balkabağı püresi ve kremşanti ile bir araya geitrerek 9 adet kabak görünümlü minik pasta yapmıştım. Normal muffin kalıbı kullanacaksanız 20 adet muffin yapabilirsiniz.Sevgiler

  13. Neslihan Şubat 10, 2009 8:42 am #

    Sedef Hanım, bu ölçü ile ben 18 adet muffin yapmıştım, muffinlerin kabaran kısımlarını traşlayıp, 2 muffini balkabağı püresi ve kremşanti ile bir araya geitrerek 9 adet kabak görünümlü minik pasta yapmıştım. Normal muffin kalıbı kullanacaksanız 20 adet muffin yapabilirsiniz.Sevgiler

  14. Mutfak Havlusu Şubat 14, 2009 5:56 pm #

    bunlar ne kadar şirin olmuşlar böyle.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: