ISPANAKLI PASTIRMALI KİŞ

20 Oca

Bu defa farklı bir yöntem izliyorum. Davet soframın önce tariflerini sonra kendisini yazacağım. Böylece görüp, beğendiğiniz yemeklerin tariflerine hemen ulaşabileceksiniz. Ispanaklı, pastırmalı kiş de balkabaklı kek gibi, çay daveti soframdan. Bu tarifi aslında çok önce yazıp, Nino’nun, Esra için hazırladığı etkinliğe katılmayı planlamıştım ama araya hastalık girince tarif bu günlere kaldı. Bu tarifte ben kiş hamuru olarak milföy kullandım, ama daha önceki dereotlu kabaklı kiş tarifimde yeralan kiş hamurunun tarifini de kullanabilirsiniz. Ayrıca servisi kolay olsun diye küçük tart kalıplarımı kullandım, eğer bu şekilde kalıbınız yoksa bütün olarak yapabilirsiniz. Milföy hamurunu bütün kalıba yerleştirmek için hamurları yanyana (üstüste değil) birleştirip, merdane ile hafifçe açıyoruz. Gelelim tarifimize,

Malzemeler: (10 kişilik)

-10 adet milföy hamuru veya kiş hamuru(tarifi linkde)
– Yarım kilo ıspanak yaprağı
– 200 gr çemensiz pastırma
– 1 yumurta
– 1 adet orta boy soğan

– 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
– 100 ml krema
– 2 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 adet kırmızı biber
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 çay kağışı karabiber- 1/2 çay kaşığı muskat rendesi- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
– Kalıpları yağlamak için çok az tereyağ veya yağlı kağıt

Yapılışı:

Öncelikle kişimizin içini hazırlıyoruz. İnce doğranmış soğanımızı zeytinyağımızda hafifçe kavurup, yine ufak doğradığımız kırmızı biberi ve dolmalık fıstığı ilave ediyoruz. Biberimiz de biraz kavrulunca, doğranmış ıspanak yapraklarımızı ilave ediyoruz. Ispanak yapraklarımız sönünce harcımızı ocaktan alıyoruz. İçine tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyip, karıştırıp ılınmaya bırakıyoruz. Ayrı bir tavada sadece tavanın tabanına sürecek kadar yağ ile doğradığımız pastırmalarımızı hafifçe pişiriyoruz. (Bu işlemi pastırmayı çiğ halde sevenler yapmayabilirler, ben bu şekilde pastırmayı daha lezzetli bulduğum için pişiriyorum.) Sonra pastırma ve ıspanak karışımlarımızı biraraya getirip, içine krema, yumurta ve kaşar peyniri rendemizin yarısını da ekliyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Kalıplarımızın tabanına uygun ölçüde yağlı kağıt yerleştiriyoruz veya hafifçe yağlayıp, milföy hamurlamızı kalıba yerleştirip, kenar fazlalıklarını alıyoruz. Bunun yerine blogumda yeralan kiş hamurunu da hazırlayabilirsiniz. (Ben evdeki milföyü kullanmak pratik geldiği için ayrıca hamur hazırlamadım) Kalıpların içindeki hamurun 2-3 yerinden hafifçe çatal batırıp, önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyoruz. Bu aşamada milföyler ortalarından delik açmamıza rağmen kabarabilirler, fırından çıkınca yine çatalla delik açıp, hafifçe bastırarak söndürebiliriz. Milföyleri önceden pişirmemizin nedeni iç harcını da koyunca orta kısımlarının hamur kalmasını önlemek, aynı işlem tart ve kiş hamurları için de uygulanır. Hafifçe pişmiş olan milföyleri fırından alıp 7-8 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra iç harcımızı eşit şekilde ortalarına koyup tekrar fırına veriyoruz. 10-12 dakika sıcak fırında pişen kişlerin üzerine kalan kaşar rendesini paylaştırıp, 3-4 dakika daha, kaşarlar kızarana kadar fırında tutuyoruz ve sonra çıkarıyoruz. Kişlerin servisini hemen yapmayacaksak, kaşarların kızarması aşamasını ikram saatine yakın bir zamana bırakabiliriz. (Ben bu şekilde hazırladım, böylece kişlerim sıcak sıcak masaya geldi.) Ayrıca milföylerin kenarında artan parçalarla, kalıp kullanarak hazırladığım yaprakları da fırında pişirebilir ve servis yaparken kişlerimizin üzerini süsleyebiliriz. Afiyet olsun…

9 Yanıt to “ISPANAKLI PASTIRMALI KİŞ”

  1. Anonymous Ocak 20, 2009 10:47 am #

    KİŞ, HİÇ DENEMEDİĞİM, LEZZETİ KONUSUNDA FİKİR SAHİBİ OLMADIĞIM BİR YİYECEK İLK DEFA DENEMEK İSTİYORUM ANCAK MALZEMEYİ SANIRIM FARKLI KULLANABİLİRİM; PATATESLİ, MESELA?VE NESLİHAN HN. KULLANDIĞINIZ SERVİS TABAKLARINIZI NEREDEN ALIYORSUNUZ? GENELLİKLE MUTFAK ALIŞVERİŞLERİNİZİ NEREDEN YAPTIĞINIZI SORABİLİR MİYİM?GÜL

  2. seda Ocak 20, 2009 11:43 am #

    ayyy nefis görünüyo hımmmm ne lezzetli kimbilir:)ellerinize sağlık….

  3. Hülya Ocak 20, 2009 8:02 pm #

    Ispanak ve pastırma…ben bu kişi denemek istiyorum.Davet sofrasını da bekliyorum.Eminim yine çok şık bir sofra olmuştur.Sevgiler

  4. Özlem Ocak 20, 2009 9:27 pm #

    Görüntü muhteşem, ellerine sağlık, super olmuş,sevgiler

  5. aylin Ocak 20, 2009 11:23 pm #

    ellerine sağlık görüntü güzel tadıda eminim çok güzeldir.sevgiler

  6. arzu pınar Ocak 22, 2009 6:33 pm #

    merhaba,çok sevdim sitenizi.sevgilerimle,

  7. mujdenin denemeleri Ocak 23, 2009 9:03 pm #

    Nefis görünüyor.Ben de denemek istiyorum.Ellerine sağlık canım.Sevgiler…

  8. birdilimdus Ocak 24, 2009 6:56 am #

    Bayıldım ben bu tarife mutlaka deneyeceği, eller,ne sağlık canım.Sevgiler,Evren

  9. Leyya Ocak 24, 2009 10:43 pm #

    harika bir görüntü.elinize sağlık.bende geçenlerde bildigimiz kiş hamuruyla denedim.çok memnun kaldık.

Hülya için bir cevap yazın Cevabı iptal et