SARIYER BÖREĞİ

3 Haz

sarıyer böreği

Sarıyer böreği, çay daveti soframızdaki eksik tariflerden biriydi. Patatesli poğaçayı da yazınca bu masadan eksik tarif kalmayacak. Hazır baklava yufkası ile yapılan tarif elde açılan hamurla yapılana göre daha pratik lezzet olarak da oldukça yakın ve başarılı bir uygulama. Genel olarak yapılışı baklava yufkası ile yaptığım peynirli börek gibi, sadece iç malzemesi farklı. Davetlilerden tam not alan böreğimizin tarifi şöyle;

Malzemeler:

-20 adet baklava yufkası
-300 gr kıyma
-2 baş kuru soğan
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Böreğin iç malzemesini hazırlamak için, kuru soğanları küçük küpler halinde doğruyoruz. Derin bir tavada çok az yağ ile soğanlar yumuşayıp hafif renk değiştirine kadar kavrulduktan sonra kıymayı da ilave edip kıyma kavrulana kadar iyice pişiriyoruz. Tuz, karabiber ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Sapları ayıklanmış ve suda bekletilmiş kuş üzümlerinin suyunu süzüp ocaktan aldığınız harcımıza ekliyoruz . Baklavalık yufkadan bir yaprağı tezgaha seriyoruz. Üzerine sıvıyağ soda karışımını fırça yardımıyla sürüyoruz. (yufkalar çok ince olması nedeniyle dikkatli olun) 2. yufka yaprağını üzerine koyup, yine yağ ve soda karışımından sürüp, 3. yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz ve 4. yufkayı üzerine yerleştiriyoruz. 4. yufkanın üzerine yağ sürmeksizin, ılınmış olan kıymalı iç malzemesinden koyup, rulo yaparak sarıyoruz. Daha sonra ruloyu 4 veya 5 eşit parçaya keserek tepsiye diziyoruz. Tüm yufka bitene kadar aynı şekilde börekleri hazırlıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Not: Börek harcında soda olduğu için bekletip bekletmediğimi soran mailler aldım, ben 1 gece beklettim pişirmeden önce, ama aceleniz varsa buzdolabında 1-2 saat bekletmek de yeterli olacaktır.

Reklamlar

3 Yanıt to “SARIYER BÖREĞİ”

  1. narcicegirengi/sevde Haziran 6, 2010 10:18 pm #

    Tel tel gorunuyor, cok guzel olmus. Ellerinize saglik. Sevgiler

  2. Anonymous Mayıs 10, 2011 8:15 am #

    Tarifleriniz çok güzel. Benim yaptığım böreğin üstü kuru oldu buzdolabında üstü kapalı bir gece beklettim acaba neden ?

  3. Neslihan Mayıs 10, 2011 8:25 am #

    Merhaba isimsiz yorumcu,Böreğin üst kısmı zaten biraz çıtır olmalı, ancak çok kurumuş ise fırın ısınız fazla gelmiş veya fırında fazla kalmış olabilir, bir de bekleme süresinde tam kapanmamış olabilir.Teşekkürler, afiyet olsunSevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: