>ŞANS KURABİYESİ (FORTUNE COOKIES)

15 Şub

>Şans Kurabiyesi ( Fortune Cookies)

Bloga istemeden ara vermiş oldum, geçen haftasonu ile birlikte 4 gün son moda gripten yatınca hayat durdu, hala halsizliğim tamamen geçmedi ama 1 haftadır ilk tarif olarak çıkan kanepelerden kendim bile sıkıldığım için yeni tarif için motive oldum ve şans kurabiyesi tarifini uzun süredir bekleyenler için öne aldım.
Çin kökenli olan bu kurabiyelere şans kurabiyesi veya fal kurabiyesi denmesinin nedeni içinde iyi dilekler ve gelecekten haberler içeren mesajlar yeralması. Çin mutfağı yapan restoranlarda hesap ile birlikte getirilen bu kurabiyelerin son dönemde pek çok organizasyon için farklı şekillerde kullanıldığını görmüşsünüzdür.
Bu yazıyı hazırlarken şans kurabiyelerinin ilk defa, 14. yüzyılda Moğol istilasındaki Çinliler tarafından birbirleri ile mesajlaşmak için pirinç kağıdına yazılı notlarını kurabiyelerin içine saklamak amacıyla yapıldığını öğrendim. Daha sonra Amerika’da da yaygınlaşmış ve gizli mesajlar yukarda bahsettiğim gibi güzel dilekler içeren mesajlara dönüşmüş.
Blog takipçilerinin bildiği üzere erken yeni yıl kutlamamız için bu kurabiyelerden hazırlamıştım. Yeniyıl hediyeleşmesi için yapacağımız çekilişe farklı hazırlanmak isteyince bu fikir aklıma gelmişti. Hepimizin isimlerinin olduğu minik kağıtları hazırladığım kurabiyelerin içine koydum. Herkes seçtiği kurabiyeyi kırınca çıkan isime hediyelerini verdi. Hazırlanması biraz zahmetli olsada sanırım bu çekiliş kurabiyeler de işin içine girince hepimize ayrı bir keyif verdi. Sizlerde benzer şekilde çekilişler için, iyi dilekler için, çocukların oyunları için bu kurabiyelerden hazırlayabilirsiniz. Ayrıca dün geçirmiş olduğumuz sevgililer günü için de mesajlar yazarak sevgiliye hediye edilebilir ne dersiniz?
Şans Kurabiyesi ( Fortune Cookies)

Bu kurabiyeler aslında tulies kurabiyelere benziyorlar, onlar gibi ince oluyorlar, malzemeleri de aynı sayılır. Yumurta akı, şeker,nişasta ve unla hazırlanıyorlar. Püf noktası pişirme sonrası süreçte, çok hızlı hareket edilip, şekillendirmek gerekiyor, yoksa kurabiye hemen sertleşiyor ve kırılıyor, bu nedenle az sayıda pişirmek veya yanınızda birini bulundurmak sorunu çözer. Ben yalnız olduğum için önce 4 adet pişirdim, 2.sinden sonrasına yetişemeyince, 3’lü denedim ve en son ziyanı önlemek için 2’şer 2’şer pişirip şekillendirdim. Tabi bu süreçte ellerinizin biraz yanması normal olacak. Çünkü fırından çıkmış sıcacık kurabiyelerin arasına mesajları koyup, katlamak ve bardak ağzı yardımıyla klasik şekli vermek gerekecek. Tarif sıkıntılı gibi gelmiş olabilir ama sonuç çok keyifli olacağı için denemeye değeceğini söyleyebilirim. Tarifimiz şöyle;

Malzemeler:
– 2 adet yumurta akı
– 2 yemek kaşığı sıvıyağ
– 2 çay kaşığı mısır nişastası
– 2 çay kaşığı su
– 4 yemek kaşığı toz şeker
– 4 yemek kaşığı un
– 1/2 çay kaşığı vanilya özü
– Çok az tuz
– Mesaj kağıtları

Yapılışı:

Kurabiye hamurunu hazırlamak için 2 ayrı karışım yapıyoruz. 1. karışımda yumurta akları, vanilya özü (likit vanilya kullanmıyorsanız, toz vanilyayı diğer karışım için ayırın) ve tuzu yumurtalar kar kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Ayrı bir kapta sıvıyağ, su ve tozşekeri karıştırıp, un ve mısır nişastasını (toz vanilya kullanıyorsanız bu aşamada ekleyin) ilave edip çırpıyoruz. Daha sonra bu iki karışımı biraraya getiriyoruz ve spatula yardımı ile yumurtaların köpüklerini söndürmeden karıştırıyoruz.
Fırın tepsimizin tabanına yağlı kağıt serip, yine de hafifçe yağlıyoruz (fırın tepsisinin ters olarak kullanıldığını da okumuştum bazı tariflerde ancak ben normal kullandım). Karışımımızdan 1’er tatlı kaşığı alıp, tepsimize oldukça ince şekilde 10’ar santim büyüklüğünde yayıyoruz. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında 5-6 dakika kenarları hafifçe renk değiştirene kadar pişiriyoruz. (Her seferinde 2-3 adet pişirilirse şekil vermek daha kolay olacaktır) Sonra çok hızlı bir şekilde dairelerin ortasına mesaj kağıtlarını koyup ikiye katlayıp, yarım daire elde ediyoruz ve dairenin düz tarafından iki ucunu biraraya getirir gibi katlıyoruz ve bir bardağın ağız kısmında soğumaya bırakıyoruz. Tüm hamurumuzu aynı şekilde hazırlıyoruz. Ben bu ölçülerle ziyan olanlarla birlikte 20 adet kurabiye hazırladım. Afiyet olsun…

Şans Kurabiyesi ( Fortune Cookies)

Reklamlar

9 Yanıt to “>ŞANS KURABİYESİ (FORTUNE COOKIES)”

  1. sevda Şubat 15, 2011 2:25 pm #

    >çok geçmiş olsun arkadaşım.kurabiyeler harika.süpriz kurabiye ne güzel.

  2. Berceste Şubat 16, 2011 2:18 am #

    >Gecmis olsun! Ellerine saglik, cok guzel bir dusunce idi cekilis icin…

  3. Akdeniz Kızı Şubat 16, 2011 7:46 am #

    >kurabiyeyi severim..içinde güzel dilekler varsa daha da çok…ilk defasında bir tatil köyünde odaya bırakmışlardı bu kurabiyelerden…cidden hamuru inceydi…güzel görünüyor…ellerinize sağlık…

  4. YeMeK vAkTi/AyLiN Şubat 16, 2011 1:30 pm #

    >Geçmiş olsun ….Harika bir fikir bu ellerinize sğalık

  5. Duygu Dunyasi Şubat 16, 2011 6:02 pm #

    >Ben bu kurabiyelere bayilirim. Ellerinize saglik…

  6. HEDEN Şubat 17, 2011 9:08 pm #

    >Öncelikle çok geçmiş olsun.Bu kurabıylere çok guzel ve bır o kadar şık görunuyor ama pişme sürecınden sonrası bıraz zor gıbı.azar azar pişirip denemek lazım.ellerınıze emeğinize saglık.

  7. Anonymous Mart 8, 2011 3:25 pm #

    >ben de denemek istiyorum ama içerisine yazacağım mesajlar hakkında fikir üretemiyorum. deneyenler varsa fikir verebilir mi

  8. Ece ışık Mayıs 4, 2012 1:59 pm #

    Merhabalar. Öncelikle ellerinize saglik, muhtesem görünüyorlar. Birçok tarifte notların yağlı kağıda yazılmasını önermişler. ama ben kurabiyeleri yapmadan önce notlarımı yazayim dedim. Yagli kagit üzerine tükenmez kalemle yazmayı denedim, çok okunaklı olmadı. kurşun kalemle yazsam acaba pişince yazı bozulur mu diye tereddütde kaldım. bu kadar ugraş gerektiren bir tarifde ziyan olsun istemedigim icin size sorayım dedim. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. iyi günler dilerim 🙂

    • neslos Mayıs 4, 2012 2:54 pm #

      Merhaba Ece Hanım,

      Yağlı kağıdı kullabilirsiniz, çünkü kağıtlar pişmiyor, kurabiye pişince arasına konulup kapatılıyor, bir sorun olacağını sanmıyorum.

      Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: