Tarife geçmeden önce, bundan 5 yıl önce yazdığım tarifte de yazdığım geleneksel özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Lohusa şerbeti, yeni doğan bebek için gözü aydın ziyaretine gelenlere ikram edilen bir içecek, anne için süt arttırıcı özelliğe sahip ve aynı zamanda da içindeki baharatlar nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendirir. Sıcak veya soğuk olarak ikram edilebilen şerbetin üzerine servis yapılırken, (daha yaygın olarak badem olmak üzere) dövülmüş veya file badem, fındık ve ceviz serpiştirilir. Eskiden eve gelen misafirler dışında akraba ve tanıdıkların evlerine de gönderilirmiş. Ayrıca şerbetin ikram edildiği sürahiye kırmızı tülbent bağlanırmış, tülbentin bağlama yeri bebeğin cinsiyeti kız ise kapağı, erkek ise boğaz kısmı olurmuş, günümüzde bu adet, sürahiye pembe veya mavi kurdele bağlanarak uygulanmakta. Ayrıca tatlı olan bu şerbetin yanında peksimet ikram edilirmiş. Benim doğumumda ise şerbetin yanında şurada tarifi yeralan kızım Yağmur’un isim harflerinden oluşan tuzlu kurabiyeyi ikram etmiştik.
Malzemeler: (15-20 kişilik)
– 3 adet çubuk tarçın
– 12 adet karanfil
– 3 kök zencefil
– 2 kök havlucan
– 2 kök zerdeçal
– 2 adet muskat
– 5-6 adet karabiber
– 5-6 adet yenibahar
– Kibrit kutusu büyüklüğünde kızamık şekeri
– 1 su bardağı toz şeker
– 2 litre su
– Servis için dövülmüş badem
Yapılışı:
Bir Cevap Yazın