BATIRIK KÖFTESİ

5 Kas

Batırık içinde tahin ve fıstık bulunan bir tür kısır. Bulgur köftesi de denebilir. Benim bugün tarifini paylaşıyor olduğum köftesinin yanısıra, asma yaprağı ile servis yapılan yoğun çorba kıvamında hazırlanan bir çeşiti de mevcut. Blogda ilk kez çay daveti soframda yeralmıştı. Gerçi sonraki zamanlarda da sıkça yapıldı. Aşağıdaki fotoğrafta, kızlar buluşmalarımızdan birinde, Pınar’ın “Yöresel Lezzetler” konseptli buluşmasında, İç Anadolu Bölgesi Mutfağı’nı temsilen menüde yeralmıştı. Son olarak da Yağmur’un doğum günü menüsündeydi. Bu tarif İç Anadolu Bölgesi’nde Konya ve Tokat’ın yanısıra, Akdeniz Bölgesi’nde Mersin’de bilinen bir lezzet. Bulgurla yapılan çay saati tariflerine alternatif olacak tarifimiz şöyle;

Malzemeler: (6 kişilik)

– 2 su bardağı ince bulgur
– 1 çay bardağı tahin
– 1 çay bardağı kavrulmuş ve iri çekilmiş yer fıstığı
– 4 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek kaşığı domates salçası
– 1 yemek kaşığı biber salçası
– 2 adet orta boy soğan
– 2 adet yeşil biber
– 1 adet kırmızı biber
– 3-4 dal yeşil soğan
– 7-8 dal maydanoz
– 4-5 dal taze nane
– 2 adet salatalık
– 2 adet limon
– 2 yemek kaşığı nar ekşisi
-Tuz, karabiber, pul biber
-Servis için kornişon turşu, marul yaprağı, çeri domates

Yapılışı:

Derin ve yayvan bir kaba bulgurumuzu alıp, üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyip, bulgur yumuşayana kadar üstü kapalı olarak bekletiyoruz. Doğranmış soğanımızı, zeytinyağımda soteledikten sonra, yeşil ve kırmızı biberlerimizi doğrayıp ilave ediyoruz. Daha sonra sırasıyla, salçalarımızı, fıstığımızı ve tahinimizi ekliyoruz. Hepsi birlikte 2-3 dakika piştikten sonra ocaktan alıyoruz. (Bu süreçte ocak çok açık olmamalı, tahinin çok katılaşasını önlemek amacıyla.) Yumuşamış olan bulgurumuzun üzerine hazırladığımız karışımı biraz ılıdıktan sonra ekleyip, köftemizi yoğurmaya başlıyoruz. Tahinli harç ve bulgur iyice karışınca, ince kıyılmış olan soğan, maydanoz ve nanemizi ekliyoruz. Çok ufak küpler halinde doğradığımız salatalığımızı da ekledikten sonra, yoğurmaya devam ediyoruz. Son olarak, limon suyunu, nar ekşisini, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip, iyice karışmasını sağlıyoruz. (Bulgur köftemiz tahinli olduğu için normalde alacağından daha fazla limon alabiliyor, limon suyu, nar ekşisi eklemelerini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, tabi ki tuz ve baharatları da.) Hazırlamış olduğumuz köftemizi şekillendirdikten (klasik sıkma şekli yerine yuvarlak da yapabilirsiniz) sonra, marul yaprağı, kornişon turşu ve çeri domates ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun…

Not: Aynı tarifi hazırlayıp, köfte şeklinde sunmak yerine, yoğun çorba kıvamında olacak şekilde su ilavesi ile, asma yapraklarıyla birlikte servis yapabilirsiniz.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: