KORUK EKŞİLİ KISIR

16 Ağu

Kısır en sevdiğim şeylerden biri, bulguru çok seviyorum, dolayısı ile bulgurdan yapılan her şeyi seviyorum, bazı sebze yemeklerinin içine de ekliyorum:) Kısırın kalabalıkta keyifle yenilen bir yiyecek olduğunu düşünüyorum, bu nedenle de annemlerle biraraya gelince hemen 5 çayına kısır yapalım dedim. Bahçede dolaşırken asmanın sardığı çardağa başımı kaldırıp bakınca, albenisi yüksek koruk salkımlarını gördüm ve koruk ekşili olsun kısır dedim ve işe koyuldum. Kısır tarifi çoktur ama benim kısırım sevilir o nedenle nasıl yaptığımı ve malzemelerimi paylaşmak istedim. Tarif şöyle;

Malzemeler:

-2 su bardağı ince bulgur
-1 kuru soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı biber salçası
-2 su bardağı sıcak su
-1 tatlı kaşığı tuz
-5-6 dal taze soğan
-yarım demet maydanoz
-2 adet yeşil biber
-1 yemek kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1/2 limon suyu
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 adet domates
-2 adet salatalık
-1 salkım koruk (yerine nar ekşisi veya limon kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

Öncelikle,bulgurumuzu geniş bir kaba koyuyoruz ve üzerine sıcak suyumuzu döküp, demlenmesi için kabın üstünü kapatıyoruz. Bu arada küçük bir tavada doğradığımız soğanları hafifçe kavuruyoruz ve doğradığımız biberleri ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz, sonra salçalarımızı koyup, 1-2 dakika sonra ocaktan alıyoruz. Biraz ılıyınca, demlenmiş olan bulgura ekleyip karıştırıyoruz. Tabi istersek yoğurarak da yapabiliriz. Sonra baharatlarımızı ilave ediyoruz, ben her zaman kimyon eklemem ama bu defa kimyonun hazmı kolaylaştırıcı etkisinden faydalanmak için koydum. Daha sonra ince doğradığımız maydanoz ve taze soğanı, limon suyunu, tuzunu ve koruk ekşisini ilave ediyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Koruk ekşisini ise korukları, kevgire bastırarak suyunu çıkararak hazırlıyoruz (bu kolay yöntem) veya korukları tek tek sapından ayıklayıp, tuz ekleyerek bir kapta iyice karıştırıp yumuşatıyoruz ve sonra yine suyunu çıkarıyoruz. Bu şekilde hazırladığımız koruk ekşisini, dolapta muhafaza ederek daha sonra da kullanabiliriz. Tabi bu seçeneği her zaman uygulayamayız koruk olmayacağı için o zaman ise limon suyunu arttırabiliriz veya nar ekşisi ilave edebiliriz. Kısırımızı hazırlayınca, bir kalıba koyup, 2-3 dakika bekletip, kalıptan çıkarıyoruz ve salatalık ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
Reklamlar

6 Yanıt to “KORUK EKŞİLİ KISIR”

  1. Selen Ağustos 16, 2007 9:01 pm #

    Bu hayatımda gördüğüm en süslü kısır olmuş Nesloşcum, ellerine sağlık. Bu arada avcı böreğini biryerde yemiştim ve kreple yapıldığını söylemişlerdi. Geçenlerde sevgili Nükhet’te de gördüm de tarifi,ona da yazmıştım hatta. Var mıdır böyle birşey yoksa bizi kandırdılar mı sence? :))Tatilden sevgiler

  2. cekirdeksizuzum Ağustos 17, 2007 9:01 am #

    Ben ilk kez anneannemde görmüştüm koruk ekşisini. Üzümün (daha doğrusu koruğun)bu şekilde kullanılmasına çok şaşırmıştım. Ellerinize sağlık, sunum da çok hoş olmuş…

  3. Müge Ağustos 17, 2007 10:33 am #

    Neslihancım, kısır benim favorim neden çünkü bulguru bir tek çiğ yemiyorum.Piknikte herkes kalanlardan kendine potbori yaparken, ben sadece Ayşemin koca kısır kasesini alıp eve götürdüm düşün yani:) Koruk ta Erdek te çay bahçelerinde en çok içilen meyve suyudur, bilirim tadını ama kısırda bilemem ama kesin çok güzel olmuştur, kısır olsun taştan olsun.:)

  4. Tijen Ağustos 17, 2007 12:35 pm #

    Sevgili Neslihan,Gecikmeli de olsa Mutfakta Zen’in linklerine eklendin. Sevgiler…

  5. PASTARDA Ağustos 17, 2007 1:04 pm #

    Yüzüm ekrana bakarken bile ekşidi 🙂 Ben iyi bilirim dedemin bağından koruk ekşisini ama ilk defa bir tarifte karşılaştım ve lezzete yakın oluşundan kısıra çok yakışacağından eminim..ellerine sağlık

  6. Neslihan Ağustos 17, 2007 1:28 pm #

    Selencim, haklısın bizim kısır taktı takıştırdı:) Avcı böreği konusuna gelince, krepten değil ama elde açma hamurla yapıyorlardı, Behramkale’de, kreple bilmiyorum ama oralara gitme planımız var, tekrar inceleyeceğim, sana iyi tatiller canım:)SevgilerÇok teşekkürler Çekirdeksiz Üzüm, ben küçüklüğümden bilirim koruk ekşisini ama şehir hayatında tabiki bulamıyoruz, annemlerin bahçesi de olmasa hepten unutacağız bunları.SevgilerMügecim, anladım, sen de benim gibisin, böylece sana yapılacak özel lezzet belirlenmiş oldu:)SevgilerSevgili Tijen, çok teşekkür ederim:)SevgilerSevgili Burçin, haklısın gerçekten yüzüm ekşidi sade halde yerken ama kısırın içinde çok belirgin değildi, güzel bir tat katmıştı, afiyet olsun:)Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: