LAVANTALI KURABİYE

16 Ara
Lavantalı kurabiye çok uzun süredir yapmayı istediğim bir lezzetti. Nihayet geçen hafta denedim ve sonucu beğendik ve karşınızdayız. Bazılarımız lavanta kokusunu çok severken bazılarımız hoşlanmaz biliyorum, ben sevenler tarafındayım. Hatta Buket Uzuner’in İstanbullular kitabının kahramanı Belgin’in lavanta kolonyasına düşkünlüğü, çocuğuna Lavanta ismini koyacak olması hoşuma gitmişti.
Lavanta latince kökenli bir sözcük, lavare-yıkanmak fiilinden geliyor (italyanca kursundan biliyorum:) Aroması çok yoğun olan bu yaz bitkisi eskiden banyo ve kozmetiğin yanısıra tıpta kullanılırken artık mutfakta da yerini aldı. Lavanta çiçekleri ile kekler, kurabiyeler, sütlü tatlılar, cheesecakeler yapılıyor, en kısa zamanda bunlarla da denemeler yapacağım, çünkü baştada belirttiğim gibi kurabiyeleri çok beğendik.

Malzemeler:(25 adet)

-1 adet yumurta
-125 gr tereyağ
-1 su bardağı pudra şekeri
-1 yemek kaşığı süt
-1 çay kaşığı vanilya veya özü
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta(biraz fazla olabilir lavanta sevginize göre)
-2 su bardağı un

Yapılışı:

Tereyağımız ve şekeri iyice çırptıktan sonra, süt ve yumurtamızı ekliyoruz. Sonra vanilya, lavanta, kabartma tozu ve unumuzu karıştırıp hamurumuza yavaş yavaş ekliyoruz. Yumuşak bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra, istediğimiz kalıpla veya yuvarlak şekil vererek fırın tepsimize diziyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derecede fırında 15 dakika beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. İsterseniz üzerine benim yaptığım gibi renklendirilmiş beyaz çikolata ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun….

Reklamlar

18 Yanıt to “LAVANTALI KURABİYE”

  1. AYŞEGUL BORAN Aralık 16, 2007 7:40 am #

    Neslihacim merhaba,Gerçekten muhteşem görünüyor kurabiyeler. Görünüşleri çok iştah açıcı ve sunumu çok şık. Açıkcası lavanta ve diğer başat kokuları yiyeceklerde çok tercih etmiyorum ben ama lavantasız da gayet lezzetli olacağını düşünüyorum. Kurabiyelere bu şekli nasıl verdiğini merak ediyorum, paylaşırsan sevinirim. Ellerine sağlık,Sevgiler,

  2. gülriz Aralık 16, 2007 11:15 am #

    Neslihancığım, ellerine sağlık; bu kurabiyeleri yan tarafta gördüğümden beridir dehşetle bakmaktayım, en sonunda tarifleri de geldi. Biliyorsun o papatya kalıbı bende de var ama inan hiç kurabiye yapımında kullanmak aklıma gelmemişti. İşte becerikli kadının hali başka oluyor. O kadar güzel olmuşlar ki, harika bir fikir verdin bana, en kısa zamanda deneyeceğim. Lavanta bana da hep İstanbullular’ın Belgin’ini hatırlatır. Çok sevmiştim ben o romanı, belki de İstanbul’dan uzakta, sahilde, denizin sesini duya duya okuduğum içindir, kimbilir. Zaten şu günlerde, bana denizi hatırlatan herşeye dört elle sarılır oldum.Ben biraz daha yazarsam, post’tan daha uzun bir yorum yazmış olarak blog tarihine geçeceğim, en iyisi bitireyim artık. Özledim seni Neslihancığım, görüşelim en kısa zamanda. Kocaman sevgiler

  3. Burçin'in Denemeleri Aralık 16, 2007 6:54 pm #

    Mmmmiss kokulu kurabiyeler harika görünüyorlar. Eminim lezzetleri de öyledir. Ellerine sağlık Neslihan’cığım. Sunum her zamanki gibi çok şık ve çok güzel.Sevgiler,

  4. Neslihan Aralık 16, 2007 8:16 pm #

    Merhaba Ayşegülcüm, çok teşekkür ederim. Dediğin gibi lavantasız da olur limonlu yapabilirsin, bisküvi gibi bir kurabiye oluyor çünkü. Şeklini papatya şeklinde bir kalıp kullanarak verdim, modelleme hamuru için hazırlanmış bir kalıptı, ama görünce bununla ne güzel kurabiye olur dedim ve denedim güzel oldu, istersen senin için de alabilirim Beşiktaş^’daki Bake Shop’dan veya bir gün beraber gidebiliriz, görüşmek üzereSevgiler

  5. Neslihan Aralık 16, 2007 8:19 pm #

    Gülrizcim, zamanla senin de aklına gelirdi eminim, başka şeylerde var aklımda, onları da patıkça paylaşırım canım. Sorma deniz özlemi bende de çok yoğun artık baharı bekleyeceğiz. Yorumunu okumak çok zevkliydi açıkcası bir sohbet ortamı oluyor ve ben çok seviyorum canım. En kısa zamanda görüşmeye çalışalım, dükkanda, civarda buluşalım.Sevgilerimle

  6. Neslihan Aralık 16, 2007 8:20 pm #

    Burçin’cim çok teşekkürler canım, ilk günler daha yoğundu kokusu ama beklediğinde de çok lezzetliydiSevgiler

  7. Betül Aralık 16, 2007 8:54 pm #

    Sevgili Neslihan,Blog manşette gördüm. Herşey çok güzel ve şık.Ellerinize sağlık.

  8. yesim`in sofrasi Aralık 16, 2007 8:57 pm #

    merhaba bizde calistigimiz restaurantta lavantali pannacottalar yapardik cok hos ve hafif oluyor kurabiyelerde cok hos gorunuyorlar ellerine saglik

  9. nino Aralık 16, 2007 9:36 pm #

    super olmuslarrrrrrrrrrrrrr nasilda guzeller ole masallahhhhhhhhhh

  10. Zerrin Aralık 17, 2007 7:52 am #

    Neslihan’cım merhaba Kurabiyelerin görüntüsü çok hoş olmuş kalıplarını çok beğendim…Lavantalı kurabiye diyince dikkatimi ve ilgimi çekti açıkcası çünkü lavantanın yiyecekelrde kullanılabileceğini ilk defa burda okuyorum..Lavanta kokusunu severim ama yiyecekte nasıl olur düşünmeden edemiyorum.Ayrıca bu lavanta tozunu nerden bulabiliriz bilgi veriesen sevinirim …Sevgiler..

  11. PASTARDA Aralık 17, 2007 10:49 am #

    Misssss gibin koktu gene buralar…Kurabiye canavarı olup , mutfağına camdan giresim varrrr !!!

  12. Ufuk'ta mutfak Aralık 17, 2007 3:56 pm #

    Neslihan, lavantalı kurabiye yada başka bir şey yemediğim için tadını bilemiyorum. Sevenler için çok güzel olduğuna eminim. İlk fırsatta bende deneyip bu değişik kurabiyeyi tatmak istiyorum. Ancak görüntünün muhteşem olduğunu söyleyebilirim. Bir kurabiye ancak bu kadar güzel görünebilir. Zaten daha önceki gül şeklindeki kurabiyelerine de bayılmıştım. Bu bayram ikram etmek için onlardan yapmayı düşünüyorum. Kısacası, harika olmuşlar, ellerine ve ince zevkine sağlık…

  13. AYSEL Aralık 18, 2007 8:18 am #

    Lavantalı Kurabiye yemedim ama görüntüsü sunum çok güzel. Ellerinize sağlık. Sevgiler

  14. Pasta Cafe Aralık 18, 2007 10:54 am #

    Neslihan’cığım,Ellerine sağlık. Harika görünüyorlar. Kalıbına hayran kaldım.Sevgiler…..

  15. yeşil kivi Aralık 18, 2007 6:39 pm #

    Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan kurban bayramın kutlu olsun… Ailen ve sevdiklerinle daha nice bereketli, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

  16. Neslihan Aralık 19, 2007 9:42 am #

    Sevgili Betül, hoşgeldin, çok teşekkürlerSevgilerYeşimcim, çok teşekkürler, senden de tarifi bekliyoruz o zamanSevgilerimleNinocum, çok teşekkürlerSevgiler

  17. Neslihan Aralık 19, 2007 9:46 am #

    Zerrincim, merhaba, çok sevindim ilgini çekmesine, kurutulmuş lavanta çiçeğini aktarlarda bulabilirsin ama mutlaka yiyecek için kullanacağını söyle, denersen yorumunu bekliyorumSevgilerimleBurçincim, kurabiye canavarı olarak seni ve oğluşunu bekliyorum canım ne zaman istersen beklerim, lütfen haberleşelim.SevgilerimleUfukcum, çok teşekkür ederim beğenmene sevindim, deneyince yazarsın merakla bekleyeceğimSevgilerimle

  18. Neslihan Aralık 19, 2007 9:52 am #

    Sevgili Aysel, lavanta seviyorsan denemeni tavsiye ederim, çok teşekkürlerSevgilerimleÖzlemcim, çok teşekkürlerSevgilerimleŞeçilcim, sana ve sevdiklerine de iyi bayramlarSevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: