FALAFEL – (NOHUT KÖFTESİ) ve HUMUS

7 May
Lübnan Mutfağı’na ait bu iki lezzeti yapmamın temel sebebi, Aşçı Yamağı’nın okuduğu bir dergide falafel, tabbule ve humusun fast food kültürünün içine sağlıklı alternatif olarak girdiğinden bahseden yazı oldu. Humusu ikimizde çok seviyoruz, falafeli de evde hiç yapmamıştık, hadi deneyelim dedik. Bunun için hemen interneti karıştırdım ve elimdeki ve kitapevlerindeki kitapları inceledim ve 4-5 farklı tarifin aynı malzemelerinin yanına, kendimce daha uygun gördüğüm malzemeleri seçerek nohut köftemizi hazırladım. Nohut köftesi için pişirme alternatifi olarak fırını kullandım ama tariflerin tamamında yağda kızartılarak pişiriliyordu, sebzeli bir köfte olduğu için çok yağ çekmediği ve hafif olduğu yazılmıştı, siz isterseniz bu şekilde de pişirebilirsiniz. Falafel için farklı tarifleri harmanladım, humusu ise her zaman ki tarifimle yaptım. Bu lezzetli yiyecekleri yapmanın tek zorluğu haşlanan nohutların kabuklarını soymak, bana eziyetli gelen bu işlem için pratik bir çözümünüz varsa bekliyorum:)
Humus ve falafelin yanısıra Lübnan mutfağından bir de tabbule denemesi yaptım, onun tarifi de yakında…
Falafel ve humus tariflerimiz ise şöyle;

FALAFEL

Malzemeler:

-1,5 su bardağı nohut
-1 adet soğan
-2 diş sarmısak
-1/4 demet maydanoz
-3-4 dal taze kişniş (Bulamazsanız olmadan da yapabilirsiniz)
-1 adet yumurta
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-2 yemek kaşığı un veya galeta unu
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz kişniş
-1 çay kaşığı pul biber
-1 yemek kaşığı tahin

Yapılışı:

Nohutlarımızı 1 gece ıslattıktan sonra, haşlıyoruz ve soğuduktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Nohutlarımızı ve sarmısağımızı mutfak robotundan geçirip, un haline getiriyoruz. Diğer malzemelerimizi unumuzu ve kabartma tozunu sona bırakarak, karıştırma kabımıza ekleyip, hepsi iyice birbirine karışana kadar yoğuruyoruz. Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip, cevizden küçük parçaları yuvarlayarak köftelerimizi hazırlıyoruz. Fırın tepsimize dizerek, üzerlerine fırça ile çok az zeytinyağı sürüyoruz ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirme yöntemi olarakkızartmayı tercih ederseniz, kanola yağını kullanmanızı tavsiye ederim. Falafelimizi salatalık, domates, yeşillik ve humus eşliğinde servis yapabiliriz…

HUMUS

Malzemeler:

-1,5 su bardağı nohut
-1 su bardağı tahin
-4 diş sarmısak
-3 limonun suyu
-1 tatlı kaşığı kimyon
-Tuz, kırmızı biber
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-1/2 çay bardağı su

Yapılışı:

Nohutlarımızı falafelde yaptığımız gibi, 1 gece ıslattıktan sonra, haşlıyoruz ve soğuduktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Nohutlarımızı ve sarmısağımızı mutfak robotundan geçirip, un haline getiriyoruz. Daha sonra nohutların üzerine tahini ekliyoruz ve zeytinyağı ile limonunu yavaş yavaş, karıştırarak ekliyoruz . Sonra kimyon ve tuzunu ekleyip, kıvamı çok katı olmuşsa çok az su ekleyerek açıyoruz. Servis yaparken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağında kızdırdığımız kırmızı biberimizi ekliyoruz. Afiyet olsun…

Reklamlar

10 Yanıt to “FALAFEL – (NOHUT KÖFTESİ) ve HUMUS”

  1. Burçin'in Denemeleri Mayıs 8, 2008 6:32 am #

    Hem sayfanın yeni hali, hem de bu iştah kabartıcı görüntüler sabah sabah nasıl içimi açtı bilemezsin Neslihancığım. Zevkli ve becerikli arkadaşım, ellerine sağlık.Sevgilerimle…

  2. Zeynep Mayıs 9, 2008 7:57 am #

    ellerinize sağlık,nefis görünüyor…sevgiler

  3. Hülya Mayıs 9, 2008 12:01 pm #

    Neslihan’cığım,Yıllar önce Sofra Dergisi’ndeki bir tariften falafel yapmayı denemiştim tabii ki kızartarak.Fırında yapmak güzel bir alternatif.Humus da çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

  4. banu gökşin Mayıs 9, 2008 2:54 pm #

    nefis görunuyor ellerinize sağlık. anneler gununuzu kutlarım sevgiler..

  5. annesininoglusu Mayıs 11, 2008 12:00 am #

    ikisi de birbirinden güzel görünüyor.ellerinize sağlık:)

  6. Neslihan Mayıs 12, 2008 9:04 am #

    Burçinciğim çok teşekkür ederim, inan ben de senin için aynı şeyleri düşünüyorum.SevgilerimleSevgili Zeynep çok teşekkür ederimSevgilerimleHülyacığım, fırınla çok hafif oluyor gerçekten, bir de böyle denemeni tavsiye ederim, çok teşekkürlerSevgilerimle

  7. Neslihan Mayıs 12, 2008 9:06 am #

    Sevgili Banu çok teşekkür ederim, ben de anneler gününüzü kutlarım, gerçi ben henüz anne değilim ama yakında olmayı umut ediyorum:)SevgilerimleSevgili Annesinin Oğluşu çok teşekkür ederimSevgilerimle

  8. aynur Mayıs 15, 2008 8:59 pm #

    Nohut köftesini bende çok sık yaparım ama yağda kızartarak çok severiz ailecek…ama birde fırında deneyeceğim bakalım.ellerine sağlıkhttp://cerencagirtekin.blogcu.com

  9. Rumeli Kızanı Mayıs 31, 2008 2:36 pm #

    Nohut benim en sevdiğim bakliyatlardan. Ve tabi falafel ve humusta favorilerim arasında… Seninkiler çok güzel gözüküyorlar. En kısa zamanda senin tariflerini de deneyeceğim. Umarım senin kadar başarılı olabilirim. Eline sağlık….

  10. Anonymous Temmuz 15, 2009 5:25 pm #

    Neslihan Hanım Falafel yazdığınız gibi LÜBNAN değil MISIR (EGYPT)kökenli bir nohut köftesidir. Berlinde yapıp dondurulmuş olarak satan arkadaşlarımdan ve internet araştırmalarımdan biliyorum tüm arap ülkelerinde var tıpki Bursa İskender kebabının da Türkiyenin heryerinde yapıldığı gibi …Falafel in anavatanı Mısır dır SaygılarımlaRıdvan

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: