LİMONLU CHEESECAKE (PEYKEK)

29 Mar
Cheesecake’in favori tatlım olduğunu daha önce yazmıştım. Cheesecake yapımında iddialı olduğumu da söyleyebilirim. Zaten cheesecake’ler için ayrı bir etiket açmış olmam bunun işareti sanırım. Ben Newyork tarzı cheesecake seviyorum, yani fırınlanmış olanları. Zaman içinde çok farklı tatlardaki tarifleri paylaşacağım. Bugün klasik bir tat olan limonlu cheesecake…

Malzemeler:

-600 gr. krem peynir
– 1 bardak toz şeker
-5 tatlı kaşığı mısır nişastası
-4 adet yumurta
-1 paket krema (200 ml)
-1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
-1,5 paket yulaflı bisküvi (240 gr)
-125 gr tereyağı (küçük kalıplar için 1/3 oranında azaltabilirsiniz, 90 gr kadar)

Yapılışı:

Öncelikle cheesecake’in bisküvi tabanını hazırlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda ya da döverek kırıntı haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kalıbının kenarlarını fırça yardımıyla yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyoruz. (Ben 22 cm’lik kelepçeli kalıp kullandım, daha küçük kalıp kullanacaksanız, malzeme miktarını biraz azaltabilirsiniz) Bisküvi karışımını kek kalıbının tabanına boşaltıp, her tarafta eşit yüksekliğe gelecek şekilde bastırıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.
Karıştırma kabımıza krem peyniri, mısır nişastası ve toz şekeri ekleyip mikser ile çırparak kalın bir krema kıvamına getiriyoruz. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam ediyoruz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken şey, yumurtaları çok fazla çırpmamak, aksi halde kekimizin üstünde pişerken çatlaklar oluşabilir. Son olarak kremayı, limon kabuğu rendesini ve suyunu da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine döküyoruz.
Önceden 175 derece ısıya getirdiğimiz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, 10 dakika dolunca fırının ısısını 90 dereceye düşürüyoruz ve bu düşük ısıda yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Kekin tam ortası ıslak veya parlak değilse pişmiş demektir. Cheesecake’miz oda ısısına gelince buzdolabına koyup, üstünü kapatmaksızın bir gece bekletiyoruz. Sonra üst dekorasyonunu yapabiliriz. Ben cheesecake’in üzerini eritilmiş beyaz çikolata ile kapladıktan sonra, yağlı kağıttan yaptığım külah içinde erimiş olan bitter çikolata ile daireler çizip sonra kürdanla bunları ara noktalardan birleştirdim. Servis yaparken de yine bitter çikolata ile yaptığım yapraklarla süsledim. (Gerçek veya yapay bir yaprağı ince tabaka eritilmiş çikolata ile kaplayıp, kuruyunca dikkatlice ayırıyoruz)
Cheesecake ile ilgili bir püf noktada bekledikçe tadının yerleşip, lezzetinin artması. Bu nedenle ben genelde 2 gün önceden yapmaya gayret ediyorum. Afiyet olsun…

Reklamlar

37 Yanıt to “LİMONLU CHEESECAKE (PEYKEK)”

  1. Tuba Nisan 21, 2007 1:36 am #

    Bu kadar guzel bir peykeki yorum birakmadan olmaz. Muhtesem olmus. Emegine saglik.

  2. Fazile Aralık 14, 2007 10:00 pm #

    İki gün önce deneyip gelen misafirlere ikram etmek için okula götürmüştüm. Görünüşü muhteşem oldu, sadece elime bulaşan kısmından tadına bakabildim. Biraz peynirdeki yağ kokusu baskın gibiydi. Belki iyi bir marka vardır önerebileceğiniz. Ama servis masasına baktığımda pastamdan geriye bir şey kalmamıştı:-)). Sanırım beğendiler.. Tekrar deneyeceğim.. Teşekkür ederim, sevgiler

  3. Neslihan Aralık 16, 2007 7:51 pm #

    Fazile Hanım, merhaba, deneyiminizi paylaşmanıza çok sevindim, eminim çok güzel olmuştur. Ben Pınar’ın krem peynirini kullanıyorum, size de tavsiye ederim, ellerinize sağlıkSevgiler

  4. Kremali'nin annesi Nisan 2, 2008 7:46 pm #

    Merhabalar,Sencer’in Hosgeldin Partisi icin yaptiginiz harika gorunumlu cheesecake’in izini surup nihayet tarifine ulasabildim 🙂 Ilk firsatta denemek istiyorum. Rica etsem, tarifteki krema ve yulafli biskuvi miktarina aciklik getirebilir misiniz? Paketten pakete farkediyor, hele de yurtdisinda yasayinca insan tam gramajini bilmek istiyor. Bir de burada heavy cream, whip cream gibi cesitler var. Sizin kremadan kastettiginiz hangisi olabilir? Tesekkurler,Ayse Sule

  5. Anonymous Nisan 3, 2008 6:21 am #

    merhaba,yarın gideceğimiz davete bu cheesecake’ten yapıp götürmek istiyorum. Pınar’ın krem peynirini kullandığınızı söylemişsiniz, “pınar beyaz” mı yoksa “pınar krem peynir” mi kullanıyorsunuz? acil bilgi verebilirseniz çok sevinirim … selamlar … ayşegül

  6. Neslihan Nisan 3, 2008 7:11 am #

    Ayşe Şule Hanım merhaba, tarife krema ve bisküvi için ml ve gr bilgilerini ekledim, krema olarak da heavy cream kullanabilirsiniz, bizdeki kremaya karşılık gelen bu oluyor. Şimdiden ellerinize sağlıkSevgilerimle

  7. Neslihan Nisan 3, 2008 7:13 am #

    Ayşegül Hanım merhaba,benim kullandığım Pınar’ın yuvarlak kutuda olan krem peynirleri, yani Pınar beyaz değil, kullandığım peynir, diğerine göre biraz daha sarı ve kıvamlı, kolay gelsinSevgilerimle

  8. Kremali'nin annesi Nisan 4, 2008 5:35 pm #

    Merhaba,Tahmin ettigimden de suratli cevap vermissiniz, cok tesekkurler. Cheesecake pisirmek icin gerekli kepceli tepsimiz alindi, sirada kollari sivayip mutfaga girmek kaldi:) Becerebilirsem sayet, fotograflayip, tarifinizle birlikte, kendi bloguma da koyarim belki… Sevgiler,Ayse Sule

  9. munevver Nisan 5, 2008 12:55 pm #

    Neslihan’cığım,Senin bu güzel peynir kekini denedim, Hepimiz çok beğendik. Teşekkür ederiz. Azıcık değişiklikle yayımladım. Görmek ister misin?Sevgiyle, Nane Limon

  10. Neslihan Nisan 6, 2008 6:29 pm #

    Ayşe Şule Hanım, maerakla bekliyorum sonucu, kolay gelsinSevgilerimleMünevver Ablacım, ellerinize sağlık, azıcık değişiklik süper olmuş, ilk fırsatta ben de deneyeceğimSevgilerimle

  11. GANNE Nisan 6, 2008 7:47 pm #

    Neslihancığım cheesecake’in superdi. Munevver abla gibi ben de denedim bu cumartesi tarifini. Bugun misafirlerime ikram ettim. Herkes çok begendi. Eşim de bayıldı. Tarif için çok teşekkür ederim. Kolaylıkla uygulayabildimm ve hiç sorun yaşamadım. Tek sorun benim ganaj süslemenin nasıl yapıldıgından bir haber olmam. Kendi kafama göre birşeyler yaptım. İlk denememe göre bayaa iyi oldu. Yakında yayınlarım blogumda. O kadar mutlu oldum ki hemen yorum yazmak istedim. İlk cheesecake’min bu kadar güzel olabbileceğini hiç düşünmemiştim. Senin sayende oldu. Çok teşekkürler güzelim. 🙂

  12. Neslihan Nisan 8, 2008 7:58 am #

    Gannecim, ellerine sa�l�k, �ok sevindim tarifi sorunsuz uygulamana ve herkesin be�enmesine, afiyet olsunSevgilerimle

  13. handan Nisan 10, 2008 3:05 pm #

    ellerine saglık harika olsada yesekkkk handan

  14. Anonymous Haziran 11, 2008 11:15 am #

    sevgili neslilan tariflerini çok begeniyorum, ne zaman cheesecake yapmak istesem blogundayım:) sormak istediğim soru şu bu cheesecake in üzerini kapladığın çukulata donduğu zaman kesimi kolay oluyor mu? Dağılmıyor mu? tşkler…Berna

  15. Neslihan Haziran 12, 2008 6:31 am #

    Sevgili Berna, çok teşekkür ederim, cheesecake severleri yardımcı olduğum için ben de mutluyum:) Soruna gelince buna 2 önerim olacak, çikolatayı krema katmadan eritirsen keserken kırılma olma ihtimali var, bunu önlemek için keseceğin bıçağı ısıtıp,kesebilirsin ve her seferince bıçağı temizlemen gerekir, diğer çözüm ise çikolatayı az miktarda krema içinde eriterek kullanabilirsin, bu durumda çikolata yumuşak olacağı için kırılma olmaz ama yine de düzgün kesmek için bıçağı ısıtmakta fayda var derim. Son olarak da işin kolayına kaçıp, hazır çikolata soslardan veya nutella kullanabilirsin:)Sevgiler

  16. basak Ekim 11, 2008 6:19 pm #

    creme bruleden sonra en sevdiğmiz tatlı chhesecake.bu saatte malzemeleri temin edemeyeceğim için yarına kaldı. Şimdilik kızımla anca ağzımızın suyunu silip oturacağız.

  17. esra Kasım 3, 2008 11:29 am #

    Neslihan Hanım,Tarifiniz çok güzel. Ellerinize sağlık. Benim sormak istegim;Krem peynir olarak labne peynir kullanılabiliyor mu?Sevgiler

  18. Neslihan Kasım 3, 2008 1:37 pm #

    Merhaba Esra Hanım, çok teşekkür ederim, ben fırınlanan cheesecake için labne kullanmayı tercih etmiyorum, krem peynirle daha lezzetli oluyor, yani labne yerine krem peynir kullanmanızı öneririmSevgiler

  19. www.pastasaati.net Kasım 24, 2008 7:04 am #

    Neslihan Merhaba, geçenlerde tarifi denedim. Çok güzel oldu, sitemde de yayınladım 🙂 Teşekkürler, sevgiler.Gaye

  20. Anonymous Ocak 19, 2009 3:27 pm #

    Merhaba,Oncelikle tarif icin cok tesekkurler.Burada hic bayların yorumu yok ben ılk yapıyım dedım ben burada tad bakımından 2 lımon kullandım cok ta keyıflı oldu tekrar ellerınıze saglıkTArık

  21. Yasemin Şubat 11, 2009 10:40 am #

    olmadi olmadi olmaddiii!!! tarifini birebir uyguladim neslosum ama olmadi, hatta 70-80 dakika tuttum firinda. yok. salliyorum salliyorum vicik vicik… sonra 170 de altust tuttum bu sefer ustu kizardi ici gene vicik vicik. bende dedim heralde dolapta soguyunca pisecek. kaldirdim dolaba bi gece durdu. cikardim. biraz salladim he olmus gibi duruyor. uzerine beyaz cikolata sos hazirladim soguttum doktum. servis icin kelepceden cikarayim dedim o da nee! muhallebi gibi dagildi gitti..iki paket eti burcak kullandim cevresinde tereyag ile karistirdim daha firinda piserken yag damladi durdu.. yani neslosum ben senn tarifini yapamadim!!! ne olur bana bi yol goster! sonucta tamami cope gitti peykekimin :(((

  22. Neslihan Şubat 11, 2009 11:57 am #

    Yasoşcum, gerçekten anlayamadım nedenini, diğer tariflerime de bakarsan, nişasta, yumurta, krema ve peynir oranım aşağı yukarı aynı ve şimdiye kadar beni hiç yanıltmadı, yağ fazla gelmiş olabilir, ben kalıbın altını alüminyum folyo sararak, akma sorununun önüne geçmiş oluyorum, yalnız diğer konuya şaşırdım, belki fırın ısısı farklılık gösterebiliyor. Ön pişirmeyi (175 derecede 10 dakika) yapmana rağmen böyle olduysa, peynir markasına bağlayacağım, ben hep Pınar krem peynir kullanıyorum, bir kez daha denemeni öneririm, yine olmazsa, bir gün beraber pişriririz, olmadı ben sana yapıp gönderirim, Sencer Paşayla yersiniz:)Sevgiler

  23. Yasemin Şubat 14, 2009 11:23 am #

    himm bi sonrakinde yag oranini azaltip pinar krem peynirle deniicem, bak olmazsa sozunu unutma 😀 beraber yapcez :D:D

  24. Yasemin Nisan 10, 2009 5:07 pm #

    neslos, sanirsam bu sefer oldu. pinar krem peynirler yaptim. nisastayi tepeleme koydum. ayrica petibor kullandim. suanda dolapta soguyor. bakalim yarin kaliptan dagilmadan cikcekmi. ama goruntu super. tam istedigim gibi. hadi hayirlissii.. sonucu mutlaka bildirecegim 😀

  25. duygu Kasım 2, 2009 1:03 pm #

    merhaba, ilk cheesecake denememi sizin tarifinizle yaptim. goruntu olarak muhtesem oldu…birazdan dolaba girecek yarin tadina bakilacak, cok merak ediyorum… aslinda bircok tarifi gozden gecirip sizinkinde karar kildim, firin isisinin 90 a dusurulmesi bu sicaklikta pisecek mi endisesi yaratti biraz… ama oldukca kivamli gorunuyor, sert oldu baya…diger tariflerdeki gibi kabarip sonmedi ve ustu kizarmadi hic, cukurlasma olmadi gayet dumduz harika gorunuyor…dusuk isida pisirmek puf nokta mi acaba…tesekkurler

  26. Neslihan Kasım 2, 2009 3:24 pm #

    Merhaba Duygu Hanım, tariften memnun kalmanıza çok sevindim, fırın ısısını düşürerek pişirmek cheesecake'imizin kabarıp, çatlamasını, dışının pişip içinin çiğ kalmasını önlüyor, aynı şekilde su dolu bir tepsiye yerleştirdiğiniz kalıpla pişirme yaparsanızda kek ağır ağır pişer ve kalıba yakın dış kısımlarıyla orta kısmı eşit pişer, düşük ısı bunu sağlarSevgilerimle

  27. duygu Kasım 3, 2009 7:34 am #

    tekrar merhaba,dun aksam buzdolabini her actigimde gozum cheesecake de yutkundum durdum, bu sabahta artik bu kadar dolapta durdugu yeter artik dayanamayagim deyip kahvaltida bir dilimi silip supurdum…gercekten tadi da goruntusu kadar harikaydi…acaba ayni tarifi kucuk muffin kagitlarinda tek kisilik olarak yapabilir miyiz, sureyi azalmak ya da isiyi dusurmek gerekir sanirim di mi…tesekkurler

  28. Neslihan Kasım 3, 2009 9:42 am #

    Merhaba Duygu Hanım, afiyet olsun:), evet aynı tarifi muffin kalıplarında uygulayabilirsiniz, pişme süresi kısalacaktır, ısıyıda 10 dakikadan önce düşürmenizi tavsiye ederim. İlk pişirme süresi 7-8 dakika 160 derece, sonraki süre 40-50 dakika 75 derece yeterli olur sanırım, tabi ısının fırınlara göre farklılık gösterdiğini unutmamak gerekirSevgilerimle

  29. Anonymous Temmuz 10, 2010 1:55 pm #

    selamlar ben tarifi anladımda şöyle bi durum var kelepçeli kalıba takılı kaldım 😀 kelepçeli olması şartmıdır? bi tepsiye yapamazmıyım?

  30. Neslihan Temmuz 12, 2010 6:42 am #

    Merhaba isimsiz yorumcu, hiç normal tepside denemedim, kelepçeli kalıp ile rahat çıkarılıyor ve servis yapılıyor, normal tepsi ile düzgün çıkarmak mümkün olmaz o nedenle kelepçeli kalıpla yapın.Sevgiler

  31. Sibel Ekim 14, 2010 8:16 pm #

    Merhabalar Neslihan Hanım;Yarın tarifinizi denemek istiyorum fakat bugün markette pınarın krem peynirinden 400gramlık olanı bir de 160 gramlık olanı aldım yani toplamda 560 gram oldu. Acaba sizce 40 gram eksiklik, tarifde çok büyük eksikliğe neden olur mu? Sizce ne yapmalıyım? Malesef 200gramlık bulamadım baktığım marketlerin hiç birinde 😦

  32. Neslihan Ekim 15, 2010 7:07 am #

    Merhaba Sibel Hanım,60 gr farkı dengelemek için, şeker ve nişastayı çok az oranda arttırmanızda fayda olabilir, mesela 1 yemek kaşığı fazla şeker ve 1 çay kaşığı kadar ekstra nişasta ilavesi sorun yaratmaz, diğer malzemeleri aynı oranda kullanabilirsiniz. Çünkü kekimiz peynir keki, ana malzemesi de peynir, şimdiden kolay gelsin ve ellerinize sağlıkSevgiler

  33. Sibel Ekim 16, 2010 9:15 pm #

    Merhabalar Neslihan Hanım;Tarifinizi denedim. Çok şükür hiç bir aksilik yaşamadım, beklediğimden de güzel oldu geçrekten ama krem peynir kullandığım için biraz ağır oldu gibi yani labneye göre daha doğun ve baskın bir tadı olduğu için. Ama lezzet olarak süperdi. Bir daha ki sefere labne ile denemek istiyorum. Bu konuda bir bilginiz var mı acaba? Yani krem peyniri yerine labne koysam, sizce ne gibi bir farklılık olur? Sulanma yaparmı piştikten sonra ya da bekledikçe?Tarif için çok teşekkürler, bir cheesecake sever olarak, bayıldım ama dediğim gibi sadece biraz fazla yoğun ve ağır gibi geldi o kadar. Onun dışında mükemmeldi.Sevgilerimle…

  34. Neslihan Ekim 18, 2010 8:53 am #

    Merhaba Sibel Hanım,Tarifi deneyip beğenmenize sevindim. Ancak ben fırınlanan bir cheesecake'i labne peyniri ile yapmayı uygun bulmuyorum, pınar marka krem peynir kullanılmasını öneriyorum. Hafifletmek adına belki krema miktarını azaltabilirsiniz. Labnenin dokusu krem peynirin dokusunu vermez sanırım. Elinize sağlıkSevgilerimle

  35. Anonymous Ağustos 17, 2012 9:45 am #

    aman allah2ım bu nasıl bir tarif artık site site dolaşmıyorum sadece sizin sştenize girip direk pişiriyorum. enfes!! starbucks ta yediğimin aynısı bunu yaptıysam herşeyı yaparım artık diyorum.ama ben 2 gun bekleyemedım 2 saat bekledım dağıldı keserken, 2 gun sonunda ise buskuvisi ile beraber kalıp gb geldi çok merci.

  36. Anonymous Haziran 20, 2013 1:05 pm #

    Merhaba Neslihan Hanım,Sitenizi internette gezerken tesadüfen buldum ve artık sürekli takip ettiğim siteler içinde… Anlaşılır ve ayrıntılı tarifleriniz için gerçekten teşekkürler…Limonlu cheesecake tarifini denedim sonuç gerçekten başarılıydı. Ancak tek bir sorun dışında…Alttaki bisküvi tabanı çok sert oldu ve keserken dağıldı…(Belirttiğiniz ölçüleri kullandım)İkinci denememde tam başarı:))) için yardımcı olursanız sevinirim…

  37. Neslihan Haziran 20, 2013 2:34 pm #

    MerhabaTaban dağılması genelde olur. Bunu onleyebilmek İcin ben de artık 1-2 yemek kasığı süt ilave ediyorum taban karışımına. Tabanı hazırladıktan sonra firinlayip soğutarak da kullanabilirsiniz. Guzel yorumunuz İcin teşekkürlerSevgilerimle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: